Hledat
Svět Isotra
10. prosince 2021

Žaluzie a domácí mazlíčci: které stínění vybrat a jak je ochránit?

Redakce
2
2761 přečtení
Žaluzie a domácí mazlíčci: které stínění vybrat a jak je ochránit?
Máte doma kočičku, pejska, králíka nebo papouška? Domácí mazlíčci přinášejí spoustu radosti, dokážou ale i pořádně potrápit vybavení bytu.

S mazlíčky dejte přednost venkovnímu stínění

Nejlepší je prevence: pokud zvířátko nebudou uvnitř bytu lákat žádné šňůrky a řetízky, nemůže je ani poškodit. S domácími mazlíčky proto vybírejte nejlépe mezi venkovními žaluziemi a exteriérovými screenovými roletami. Předokenní rolety volte jen tehdy, když potřebujete zatemnění pouze na spaní (nebo na nerušené sledování televize) a nevadí vám přes den holá okna.

Jak bránit žaluzie a rolety před mazlíčky

Komíhající se řetízky, provázky, vodicí lanka – to všechno mazlíčky láká. Řešením může být zkrácení ovládacích řetízků a ztížení přístupu k roletám nebo žaluziím. Před okna nebo balkonové dveře umístěte těžké, objemné zábrany – květináče, dekorativní předměty apod. Zvířátko se mezi nimi nebude chtít složitě proplétat a možná se nechá odradit. Existují i odpuzovací spreje nebo generátory velmi vysokého zvuku, který zvířata slyší (a vadí jim), zatímco člověk ne. Kočce, kterou přitahují vodicí lanka a řetízky žaluzií nebo šňůrky od rolet, zkuste vyhradit jedno okno bez stínění nebo s dlouhodobě vytaženou roletou – usnadněte jí k němu přístup, můžete umístit na parapet deku nebo pelíšek, aby věděla, že jde o její prostor, kde může beztrestně pozorovat ptáčky a venkovní svět.

Dopřejte zvířátkům dostatek hraček a jiných zábavných podnětů, aby neměla potřebu zkoumat a ničit stínicí techniku.

Oprava poničených žaluzií

Nejčastějším problémem u horizontálních žaluzií bývá přetržený řetízek, případně silonové vodicí lanko. Neopatrným zkoumáním a hraním mohou vzít za své také některé lamely. Ovládací řetízek většinou není obtížné vyměnit, se zničenými lamelami nebo přetrženým silonem už je to složitější, i když šikovný kutil to může zvládnout. Lepší je ale nepodcenit prevenci a volit buď venkovní stínění, nebo eliminovat šňůrky a řetízky.

Chcete horizontální žaluzie bez řetízku? Existují: například elektricky ovládané žaluzie Isotra Energy.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2761 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2761 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.