Hledat
Sezónní témata
20. června 2023

Začíná léto. Oslavte ho i s trpaslíky

Redakce
3
968 přečtení
Začíná léto. Oslavte ho i s trpaslíky
Astronomické léto začíná letos ve středu 21. června. Letní slunovrat nastane přesně v 16 hodin 58 minut. Kromě toho ale svůj den slaví i zahradní trpaslíci. Máte doma nějakého?

Den trpaslíků

Začalo to jako recese: v roce 1996 vznikla ve Francii Fronta za osvobození zahradních trpaslíků. Tahle guerrilová organizace kradla trpaslíky ze zahrad a odnášela je do volné přírody, kterou prohlašovala za jejich přirozené prostředí. Postupně se ve své činnosti umírňovali, v roce 2002 však ještě vyhlásili 21. červen za Mezinárodní den zahradních trpaslíků. Trpaslíci na přelomu tisíciletí budili a občas stále budí kontroverze – někomu přijdou roztomilí, jiní je považují za kýč. Mezinárodní den trpaslíků učí toleranci ke svébytným prvkům v zahradní architektuře. Pokud je tam chcete mít, trpaslíci zkrátka do zahrádky patří!

Jestli máte svého trpaslíka, nebo si ho k příležitosti jejich mezinárodního dne pořídíte, měli byste se mu náležitě věnovat. Přemístěte ho pod zahradní pergolu, aby nestál na dešti, nebo ho ozdobte podle své fantazie. Přizvěte děti a užijte si se zahradním trpaslíkem legraci.

Slunovrat nebo svatojánská noc?

Přesný den slunovratu se pohybuje mezi 19. a 22. červnem, nejčastěji ale připadá na 21., případně 20. června. V českých zemích se ale období slunovratu a začátek léta slavilo hlavně svatojánskými slavnostmi v předvečer svátku svatého Jana. Ten se odedávna slavil 24. června, svatojánská noc byla tedy z 23. na 24. června.

Už z pohanských dob zůstaly tradice zapalování a také přeskakování ohňů. Odpradávna se v tomto období sbíraly také bylinky – traduje se, že byliny nasbírané o svatojánské noci mají kouzelnou moc a používaly se nejen k uzdravování, ale i k věštění budoucnosti. Konkrétní rostliny se lišily kraj od kraje, vždy jich ale muselo být devatero a obvykle mezi nimi nechyběla „bylina svatého Jána“, tedy třezalka, mateřídouška nebo pelyněk.

O svatojánské noci se také otevíraly poklady, hledal se pověstný kouzelný květ zlatého kapradí, magickou moc měla svatojánská rosa i koupání ve vodě. Po svatém Jánu bylinky svou sílu pomalu ztrácely a stejně tak se už nedoporučovala například konzumovat rebarbora (dnes víme, že koncem června a v červenci už v ní příliš stoupá množství nezdravých šťavelanů).

Svatojánské pranostiky:

  • Na svatého Jána otvírá se létu brána.
  • Do Jana Křtitele nechval ječmene.
  • Prší-li na Jana Křtitele, pršívá tři dny celé.
  • Je-li bez deště, bude pěkně ještě.
  • Od svatého Jana Křtitele běží slunce již k zimě a léto k horku.
  • Nekuká-li kukačka před svatým Janem, bude neúrodný rok.
  • Na svatého Jana noc nebývá žádná.
  • Jaké počasí o Janu bývá, takové i Michal (29. září) mívá.
  • Na svatého Jána má být louka shrabaná.
  • Svatý Jan otvírá zimě zase dveře.
  • Čím dříve před svatým Janem hřiby rostou, tím dříve před Vánocemi sněží.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
968 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
968 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.