Hledat
Udělej si sám
12. června 2023

Výměna oken: co vás všechno čeká?

Redakce
3
2060 přečtení
Výměna oken: co vás všechno čeká?
Rozhodli jste se netěsnící okna vyměnit sami, nebo probíhá výměna ve vašem bytovém domě hromadně? Na co nezapomenout, co pohlídat a v jakém případě potřebujete stavební povolení?

Jak se připravit na výměnu oken

Stavební povolení na výměnu oken potřebujete v takovém případě, když jsou nová okna větší nebo menší než ta původní a zasahujete tím pádem do konstrukce objektu. Pokud jste vlastníkem rodinného domu, okna jednoduše vyměníte, ať už s povolením, v případě, že je to potřeba, případně bez něj. U výměny oken v bytě je situace složitější. U bytových domů rozdělených na jednotky před  1. lednem 2014 jsou okna součástí jednotky, za jejich výměnu tedy odpovídá vlastník – buďto přímý majitel, nebo bytové družstvo, pokud jde o družstevní byt. Na druhou stranu u domů rozdělených na jednotky od roku 2014 dál jsou okna společnou částí domu a rozhoduje o nich SVJ.

Dohodli jste se s družstvem nebo se společenstvím vlastníků, případně vlastníte samostatnou nemovitost a rozhodli jste se vyměnit okna. Rozhodně to nedoporučujeme dělat svépomocí, už kvůli záruce, která je vázaná na odbornou montáž. Raději se dohodněte se specializovanou firmou. Jako první na místo přijede zaměřovací technik, který vyměří velikost oken a také se s ním dohodnete na typu rámů i skel.

Druhým krokem je příjezd montérů, kteří během jednoho dne demontují stará okna a nainstalují nová. Je potřeba vše od oken a přilehlých stěn odklidit a nechat jim manévrovací prostor, zbytek místnosti zakryjte malířskými plachtami nebo podobným krycím materiálem.

Co udělat po výměně oken

Určitě to bude chtít uklidit. I když si stará okna montážní firma odveze, bude všude množství prachu. Pokud bude potřeba vymalovat, musíte několik dnů počkat, než zaschne zednické začištění. Po výměně se také hodí zaprášená okna umýt.

Dopředu byste také měli mít rozmyšleno, jak nová okna zastínit. Garnýže na záclony nebo závěsy budete moci vrátit zpátky, pokud jste ale měli na starých oknech horizontální žaluzie nebo rolety, chce to pořídit nové. Když už budete mít vybouraná okna, informujte se, jestli je možné rovnou namontovat i venkovní žaluzie nebo předokenní rolety. Zvažte i instalaci sítí proti hmyzu, ať máte případně vše vyřešené najednou.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2060 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2060 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.