Hledat
Dům a zahrada
8. července 2019

Není okno jako okno

Redakce
6
4054 přečtení
Není okno jako okno

Přemýšleli jste někdy o tom, kdy se v našich obydlích začala objevovat zasklená okna? Přestože sklo bylo objeveno už zhruba před čtyřmi tisíci lety, technologie výroby oken přišla až mnohem později. 

V antice ještě lidé nebyli schopni vyrábět tabulové sklo, zplošťovali ale měkké, za horka vyfouknuté bubliny do skleněných placiček, které spojovali olověnými pásky. Podobnou technikou vznikala vitrážová okna i v gotických katedrálách, pro běžná obydlí ale byla skleněná okna ještě dlouho nedostupná kvůli komplikované manipulaci i vysoké ceně. Do okenních otvorů se tak vkládal papír, měchuřina nebo kůže. Tabulové sklo vzniklo v období baroka, ale okna, jak je známe dnes, přišla až v polovině 19. století díky průmyslové revoluci.

467

Druhy oken podle otevírání

Dnes můžeme mít v bytě okno fixní, tedy neotevírací – pevně usazené v rámu. Otevírací okna se mohou otevírat klasicky, celým křídlem směrem do místnosti – takovému typu se říká otevíravá. Otevíravě-sklopné okno se podle polohy kliky může díky speciálnímu kování otevřít normálně, nebo jen vyklopit pro ventilaci. Okno, které lze otevřít pouze „na ventilačku“, se nazývá sklopné nebo sklápěcí. Existují také otočná okna, která se otáčejí kolem svislé nebo vodorovné osy, případně okna posuvná, která se hodí při nedostatku vnitřního prostoru před okny.

Vyklápěcí okno: sklopné, nebo výklopné?

Oknům, která vyklápíme dovnitř místnosti, se říká sklopná. Výklopná okna se totiž vyklápějí ven z místnosti, mají panty na horní straně a používají se obvykle jen v technických provozech. Jako mnemotechnickou pomůcku si můžeme připomínat, že vyklápí se směrem ven.

Posuvná okna

Svisle posuvná okna znáte možná vy, kdo jste navštívili Velkou Británii nebo severoamerický kontinent. Tam se okna, vysouvající se v rámu nahoru, poměrně často používají, u nás se ale nevžily. Vodorovně posuvná okna jsou ale běžně k dispozici. Hodí se tam, kde z nějakého důvodu nestačí vnitřní prostor pro otevírání křídel oken dovnitř.

466

Vnitřní stínění oken

Všechna okna, ať už je otevíráte, vyklápíte, posouváte anebo necháváte zavřená, potřebují zastínění – jak před opírajícím se sluncem, tak i před příliš pátravými pohledy okolí. Soukromí vám poskytnou interiérové rolety ISOTRA v mnoha typech profilů a druzích upevnění. Některé druhy mají možnost motorického ovládání, umožňují variantu den-noc s nekonečnou látkou, případně zatemňovací „blackout“ verzi. V případě, že preferujete žaluzie, vám vyhoví žaluziové systémy ISOTRA s velkým výběrem barev hliníkových lamel i horních krycích profilů. Také u žaluzií je k dispozici buď ruční, nebo elektrické ovládání.

464

Interiérová roleta Larra

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4054 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4054 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.