Hledat
Sezónní témata
8. dubna 2022

Velikonoční tradice a dekorace

Redakce
3
1342 přečtení
Velikonoční tradice a dekorace
Už v neděli 10. dubna začíná takzvaný Pašijový týden, tedy vlastně začátek předvelikonočního týdne. Na jaké tradice nezapomenout a jak vyzdobit byt nebo dům?

Pašijový týden

Květná neděle

V tento den, o poslední postní neděli, se připomíná příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. V kostelech se světí kočičky – rozkvetlé větvičky jívy.

Modré pondělí

Název tohoto dne vychází z německého blau – modrý, ale také práce neschopný, dokonce opilý. Tento den bylo nakázáno odpočívat a nabírat síly, pracovat se nesmělo, což se nám dnes před nadřízenými asi obhájit nepovede.

Šedivé úterý

Oba dny, o Šedivém úterý a Škaredé středě, se naopak pracovalo až až – především na předvelikonočním úklidu.

Škaredá středa

Kdo se na Škaredou středu škaredil, tomu to údajně mělo vydržet celý rok. Nemračte se a raději pokračujte ve velkém úklidu: ne nadarmo se této středě říká někde i Sazometná, vymetaly se totiž komíny. To mělo zajistit jejich správný tah, ale také z nich vyhnat případné zlé duchy.

Zelený čtvrtek

V tento den „odletí zvony do Říma“ a až do Bílé soboty se  „zvoní“ řehtačkami. Na Zelený čtvrtek byste také měli sníst něco zeleného – neví se ovšem přesně, odkud tato pověra vznikla. Trochou zeleniny každopádně povzbudíte zdraví a nic nezkazíte. Tento den se peklo i zatočené kynuté pečivo, jidášky.

Velký pátek

Tento den je pověrami a tradicemi doslova nabitý. Na Velký pátek byl podle evangelií Ježíš odsouzen a ukřižován, proto křesťané nejedí maso a správně by se měli najíst jen jednou za den (tzv. půst újmy). Z lidových pověstí víme o víře, že se právě dnes otevírají skály a poklady v nich. Neperte prádlo – prali byste ho (samozřejmě symbolicky) v Kristově krvi.

Bílá sobota

O Bílé sobotě se, jak název napovídá, bílilo. Nemusíte malovat, stačí dokončit velikonoční úklid, aby bylo všude čisto a bílo. Také upečte mazance, beránka a nádivku.

Velikonoční neděle – Boží hod velikonoční

Na Velikonoční neděli končí postní období. Toho dne vstal podle legendy Ježíš Kristus z mrtvých.

Velikonoční (Červené) pondělí

Pondělí není tradiční součást křesťanských svátků – koledování s pomlázkou patří k pohanským tradicím, stejně jako zdobení, případně hledání vajec. Jde o oslavu jara a radosti z probouzející se přírody.

Přečtěte si i o dalších velikonočních zvycích v našem minulém článku.

Nejlepší velikonoční DIY dekorace

Chcete si vytvořit vlastní velikonoční dekoraci? Nabízí se věnec na dveře: jeho výroba je jednoduchá, upoutá všechny návštěvy a snadno si ho přizpůsobíte pomocí své nejoblíbenější jarní barvy, květů, kraslic nebo třeba zajíčků či kuřátek.

O Velikonocích můžete využít i barvy na sklo a vytvořit na okna krásné jarní obrázky, třeba i s dětmi. Přinesli jsme vám také návod na netradiční zdobení vajíček a kraslic, třeba v podobě smajlíků – inspirujte se i letos!

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1342 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1342 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.