Hledat
Sezónní témata
17. září 2020

Užijte si balkon naplno. I ten miniaturní.

Redakce
4
2313 přečtení
Užijte si balkon naplno. I ten miniaturní.

Malé balkony jsou často nevyužité. Zařiďte si balkon do detailu a podle svých představ. Nebojte, nic není nemožné a i na malý balkon se ledacos vejde!

Bydlení v bytě je  dnes dostupnější (a často také pohodlnější) než ve velkém domě, to je bez debat. Ale i lidé z paneláku občas touží po kousku zeleně, po příjemném posezení na čerstvém vzduchu nebo po relaxování na sluníčku. To všechno jde, pokud má váš byt balkon. I ten nejmenší balkon se totiž dá vybavit chytře, takže si na něm budete moct ledacos užít. Hlavně tolik důležitý odpočinek.

Nepodceňujte svůj balkon

Balkon je velmi podceňovanou částí domácnosti. Je venku, pořád tam lítá nepořádek, nic moc se tam nedá dělat a prostě se tam nechodí. Samé nesmysly! Nechodí se tam, protože není dobře zařízený, dá se tam dělat spousta věcí - číst, povídat, sedět, ležet. Nepořádku se zbavíte se smetákem raz dva a že je venku? Právě díky tomu si na něm můžete dokonale odpočinout, odpojit se od reality a vychutnat si pořádně všechno, co se tam rozhodnete dělat. A věřte, že cokoliv si přejete, jde dělat i na vašem maličkém balkoně.

Zařiďte si balkon snů

Důležitá je pouze jedna věc. Být mazaný. Pokud vložíte do zařizování aspoň trošku přemýšlení, nebude nic mimo váš dosah.

Začněte u posezení, máte k dispozici hned několik možností a každá má své výhody

  • balkonový nábytek – spousta verzí, materiálů, rozměrů, stolky, židličky, lavice, lehátka - smontujete a sedíte
  • DIY paletový nábytek – vyrobíte si ho přesně na míru a budete mít kousky, které nikdo jiný nemá,
  • skládací nábytek – židle seženete i skládací, takže pokud máte balkon, po kterém byste kvůli židlím neprošli, pořiďte si takové které budou opřené o zeď a které rozložíte jen tehdy, když si na nich bude někdo hovět
  • houpací síť – je snadno odstranitelná, takže když bude překážet, jednoduše ji sundáte
  • podlahové posezení – na zemi si můžete v létě krásně posedět i na polštářích, dekách nebo tkaných koberečcích, buddhističtí mniši by ani jinak neseděli, takže relax je tím zaručený

Určitě je dobré mít u posezení také odkládací plochu, nějaký stoleček. Opět máte řadu možností. Pořídit můžete balkonový stolek, udělat stoleček z palet, koupit si sklopný stolek, který umístíte na parapet, nebo na zábradlí. Využít můžete také dřevěné bedýnky, které budou současně úložným prostorem. Je jen na vás, kolik odkládacích ploch potřebujete. Jestli jen na kafe a knížku nebo jestli se chystáte na balkoně servírovat večeře.

723

Bez zeleně krásný balkon nevyčarujete

Balkon má být vlastně náhradou za terasu nebo zahradu, a (nejen) proto je potřeba pořádně ho zazelenit. Smutné panelákové balkony bez jediné květiny nikoho neoslní. Pokud nejste zrovna zahradníci, pořiďte si alespoň bylinky, protože ty oceníte nejen na balkoně, ale i v kuchyni.

Květináče sice zabírají místo, ale i s nimi si můžete chytře pohrát. Skvělou volbou jsou závěsné květináče, které se dají připevnit ke stropu nebo na zábradlí. Hezky vypadají květináče i na parapetech, které by jinak mohly zůstat nevyužité. Absolutní dokonalostí je pak vertikální zahrada. Tu na vašem balkoně ocení i ten nejkritičtější designér ze všech.

Vytvořte si příjemnou večerní balkonovou ambiance

Přes den už je vaše oáza klidu samozřejmě perfektní. Ale co s balkonem, když se setmí? Rozzářit! Čímkoliv. Lampiony, světýlky na baterku, svíčkami, světelnými řetězy, lucerničkami. K příjemné atmosféře drobná světýlka prostě patří a k balkonu dvojnásob. Věřte, že světýlka rozzáří i vaši duši a když si po dlouhém dni sednete na něžně osvětlený balkon, ani vás nenapadne litovat, že nemáte zahradu.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2313 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2313 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.