Hledat
Sezónní témata
12. prosince 2023

Příroda v interiéru: Vyzkoušíte biofilický design?

Redakce
3
1104 přečtení
Příroda v interiéru: Vyzkoušíte biofilický design?
Biofilický design, který přináší do interiérů přírodní prvky, je stále větším trendem nejen ve firemních prostorách, ale i v domácnostech. Nemusíte mít přitom doma rovnou celou stěnu obloženou mechem. Mnoho prvků spojujících bydlení s přírodou pravděpodobně používáte ve své domácnosti už dnes.

Pokojové rostliny a vertikální zahrady

Biofilický design vychází z přesvědčení, že lidé mají přirozenou potřebu spojení s přírodou. Tento designový přístup se snaží vnést do interiéru prvky živé přírody, případně používá materiály, které živou přírodu napodobují či připomínají. Pobyt v biofilických interiérech má příznivý vliv na naši duševní pohodu a zdraví.

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak přivést přírodu do interiéru, jsou zelené rostliny a vertikální zahrady. Živé rostliny prostor nejen vizuálně oživují, ale také zlepšují kvalitu vzduchu a přinášejí do domova pozitivní energii. Zelenou rostlinu v květináči má přitom doma téměř každý.

Vertikální zahrada pak může zabírat celou stěnu, ale dá se do bytu zabudovat i v podobě menšího truhlíku o velikosti jen několika desítek centimetrů na každé straně. Není potřeba se jich bát, mají prakticky samé výhody: zvlhčují a čistí vzduch, zbavují vás oxidu uhličitého, v létě interiér ochlazují a absorbují hluk. Zelené stěny mohou být jen okrasné, ale využijete je také jako miniaturní zahrádku. Stačí si jen vybrat.

Přírodní barvy a materiály

Pocit spojení s přírodou podpoříte použitím přírodních materiálů, jako jsou dřevo, kámen nebo pravá kůže, s maximálním zachováním jejich přirozených povrchů a textur. Doplňky mohou být keramické nebo látkové, přirozeně budou působit i sušené květiny. Důležitou roli hraje i volba barev: základem pro vytvoření klidného a harmonického prostoru jsou zemité tóny, odstíny zelené a modré.

Můžete zajít i o krok dále a využít v biofilickém domově také přírodní zvuky a vůně – ať už pomocí přirozených zvuků tekoucí vody v interiérových fontánkách, pomocí nahrávek se zvuky přírody nebo difuzéru či aromalampy s přírodními aromatickými oleji.

Přístup přirozeného světla

Dostatek přírodního světla je klíčovým prvkem biofilického designu – zelená stěna osvětlená zářivkami působí poněkud paradoxně. Volný průnik světla do interiéru zajišťují velká okna a propustné stínění, například plisse žaluzie nebo japonské stěny. Měkké a příjemné světlo ve spojení s ostatními biofilickými prvky v interiéru pomůže snížit stres a pomůže nám, aby pro nás domov fungoval jako oáza klidu a pohody.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1104 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1104 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.