Hledat
Sezónní témata
16. prosince 2020

Naplánujte si rok 2021 – jak na diář, planner nebo bullet journal?

Redakce
4
2982 přečtení
Naplánujte si rok 2021 – jak na diář, planner nebo bullet journal?

Během prosince je ideální čas připravit se na příští rok. S organizací vám může pomoci diář, personalizovaný bullet journal nebo nástěnný plánovací kalendář. Který z nich bude vyhovovat právě vám?

Možnosti rozložení diáře

  • denní (jeden den na jednu stránku, víkendové dny obvykle bývají na půl strany)
  • týdenní sloupcový
  • týdenní řádkový
  • čtrnáctidenní (dva týdny na dvoustránku)
  • měsíční (jeden měsíc na dvoustránku)

Datované diáře

Datovaný diář je tou nejjednodušší volbou – jsou jich každoročně od října nebo listopadu plné regály. V jejich prospěch hovoří velký výběr dekorů desek, na první pohled zřetelný letopočet a příznivá cena. Desky se však obvykle nedají recyklovat a vkus designérů diářů se nemusí shodovat s tím vaším.

779

Pokud si pořídíte kroužkový diář v pevných deskách, máte na několik let s výběrem vystaráno: bude vám stačit jen vyměnit náplň. U takového diáře je ale potřeba o to pečlivěji vybírat, jestli vám formát a rozložení opravdu vyhovují, a také se zamyslet, zda se vám zvolený design desek neokouká.

Nedatované diáře

V posledních několika letech přišel boom nedatovaných diářů – bývají k dostání ve větší variabilitě vnitřního rozložení a některé z nich jsou prakticky na pomezí bullet journalů, které popíšeme později. Jejich největší výhodou je, že můžete začít plánovat ode dne, kdy si ho pořídíte, a nečekat na nový rok. Navíc si můžete vybrat diář, který vám umožní zaznamenávat si denní návyky, pomůže vám s plánováním dlouhodobých cílů nebo třeba přidá k běžným funkcím diáře i deník vděčnosti. Nevýhodou je nutnost ručně dopsat každé datum a také absence jmenného kalendáře a kalendáře státních svátků – to vše si budete muset hlídat sami.

782

Práci s vyplňováním nedatovaného diáře vám ušetří samolepky s čísly a názvy dnů. K dostání jsou i archy nálepek, kterými si v diáři připomenete například narozeniny, výročí nebo data objednání k lékařům či do kadeřnictví.

Rádi tvoříte? Vyrobte si vlastní diář od základů!

Pomocí různých internetových nástrojů lze vygenerovat a stáhnout týdenní i měsíční kalendárium pro konkrétní rok. Jednotlivé vytištěné listy zarovnáte, zatížíte, na stranu, která bude tvořit hřbet, nanesete lepidlo a necháte zaschnout. Pak ke slepenému hřbetu přilepíte kartonové desky a diář dotvoříte podle vlastního vkusu – desky můžete například potáhnout látkou, přilepit na ně filc nebo využít i jiných materiálů, například dřevěné překližky nebo (imitace) kůže. Do vlastních desek lze přilepit i samotnou dvou- nebo čtyřkroužkovou mechaniku a vyrobit si tak diář s výměnnými náplněmi.

Několik rad a námětů, jak si naplánovat rok, jsme vám přinesli v loňském bilančním článku.

780

Bullet journal

Bullet journal je diář a zápisník dohromady. Přizpůsobíte si ho podle toho, co si potřebujete zaznamenávat nebo sledovat („trackovat“). Pro jeho výrobu se nejčastěji používá tečkovaný sešit nebo blok, obyčejná tužka a různě barevné linery (tenké fixy). Tečky jsou vhodnou osnovou pro kreslení tabulek a mřížek, přitom však neruší celkový vizuální styl, jako by dělaly čtverečky. První dvoustránka bullet journalu slouží obvykle jako rejstřík pro snadnou orientaci – píšete si zde, že například na první dvoustránce najdete měsíční kalendárium na leden a na druhé přehled tzv. habbit trackerů pro tentýž měsíc (většinou si vybarvujete v měsíční „mřížce“ ty dny, kdy se vám povedlo dodržet určitý závazek – dostatečně pít, spát 8 hodin denně, cvičit apod.). Následuje třeba seznam zajímavých knížek a filmů a příští dvoustránka může obsahovat podrobný seznam úkolů a schůzek pro první lednový týden. Každý konkrétní typ záznamů můžete samozřejmě vynechat, přeházet pořadí nebo si přidat další druhy obsahu – například prostor na zapisování zajímavých receptů.

783

Nejste diářový typ a raději máte všechno na očích? Pokud nežijete sami, zkuste rodinné plánovací kalendáře – mají sloupek pro každého člena rodiny a uvidíte na nich přehledně, který den má dítě třídní schůzky, pes naplánované očkování a vy jdete na masáž.

Zdroje:
1) http://diycesky.cz/zapisnik-bullet-journal/
2) https://www.zenysro.cz/blogy/osobni-rozvoj/jak-si-zacit-psat-denik-radosti
3) https://zivotpodlekarol.blogspot.com/2019/07/mamy-sobe-koralky-dni-denik-radosti.html

Úvodní foto: Julia Kicova

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2982 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2982 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.