Hledat
Sezónní témata
13. září 2022

Mezinárodní den ochrany ozonové vrstvy

Redakce
3
1363 přečtení
Mezinárodní den ochrany ozonové vrstvy
16. září si připomínáme mezinárodní den ochrany ozonové vrstvy. Co můžeme udělat my sami pro její zacelení? A jaké jsou další způsoby, kterými pomáhat naší planetě? Každý z nás může přispět.

Montrealský protokol

V roce 1987, tedy před 35 lety, byl podepsán Montrealský protokol. Ten vyjmenovává více než sto látek, které poškozují ozonovou vrstvu, a určuje závazné termíny, kdy musí světové státy ukončit jejich výrobu. Jde o jedinou mezistátní smlouvu ohledně životního prostředí, kterou ratifikovaly všechny státy světa.

Do roku 2009 se podařilo eliminovat spotřebu 98 % chemických látek, které protokol vyjmenovává. Přesto je úplná obnova ozonové vrstvy otázkou mnoha dalších desetiletí: při striktním dodržování protokolu by se měla ozonová vrstva dostat do stavu jako před rokem 1980 až zhruba za třicet nebo čtyřicet let.

Co můžeme udělat my?

Nepoužívat výrobky obsahující nebezpečné freony a halony – naštěstí už se vyskytují čím dál méně.  Pokud máte starší chladicí nebo klimatizační zařízení, které ještě používá freony, inovujte. Další příspěvek ke kvalitě ovzduší a stavu ozonové vrstvy je omezení individuální automobilové dopravy. Automobilová a kamionová doprava produkuje oxidy dusíku, které jsou pro ozonovou vrstvu také škodlivé.

Péče o planetu

Ozonovou vrstvou péče o životní prostředí nekončí. Kromě řídnutí ozonové vrstvy se potýkáme i s jinou vrstvou v atmosféře: příliš mnoho CO2 vypouštěného do ovzduší způsobuje skleníkový efekt a oteplování naší planety.

Snižování emisí CO2 je dlouhodobý projekt pro vlády všech zemí, ale i pro jednotlivce. Kromě omezení cestování autem a letadlem nejvíce pomůže šetření energiemi. Což bude mít navíc pozitivní dopad i na naši peněženku.

O šetření energiemi jsme psali například v tomto článku. Teplo v interiéru pomohou udržet například i venkovní žaluzie nebo screenové rolety. To samozřejmě není jejich jediná výhoda, a to ani v ohledu úspory energie: v létě naopak odrážejí pálící sluneční paprsky a umožňují tak šetřit za klimatizaci. Další tipy na úspornější a ekologičtější život jsme shrnuli zde.

Exteriérová žaluzie Setta 90
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1363 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1363 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.