Hledat
Udělej si sám
28. března 2022

Jak ušetřit za topení a energie

Redakce
3
1737 přečtení
Jak ušetřit za topení a energie
Ceny energií stoupají a každá domácnost bude muset hledat cesty, jak ušetřit. Zjistěte, kudy vám z bytu utíká nejvíce tepla a peněz.

Jak ušetřit za topení

Základem úsporného vytápění je nastavení správné teploty. Pravidelně také kontrolujte, jestli nemáte zavzdušněné radiátory, a v případě potřeby je odvzdušněte. V šetření vám může pomoci i termostat, který bude udržovat nižší teplotu, když přes den v bytě nikdo nebude, a zvýší ji v době příchodu rodiny domů.

Za radiátor můžete nalepit hliníkovou fólii, která bude odrážet teplo vyzářené zadní stranou radiátoru zpátky do místnosti, místo aby ho zbytečně pohlcovaly zdi. Pozor také na dlouhé záclony nebo závěsy, které zbytečně brání proudění tepla. Nesušte na topení ani oblečení.

Náklady na topení pomůže uspořit i zateplení budovy a kvalitní izolace oken. Možná vás překvapí, že k úsporám pomáhají i venkovní žaluzie: chrání okno před mrazem, sněhem a deštěm a pomáhají izolovat vnitřek místnosti od nepříznivých povětrnostních vlivů.

V létě pomáhají venkovní žaluzie naopak ušetřit za klimatizaci – zabraňují přehřívání domu od pálících slunečních paprsků.

Jak ušetřit za plyn

U plynového vytápění platí všechny tipy, které jsme vám poradili v oblasti o topení. K tomu nezapomeňte pravidelně kontrolovat plynový kotel a pokud máte stará plynová kamna, je lepší je vyměnit za moderní kondenzační kotel. Náklady na jeho pořízení se vrátí už zhruba za tři roky.

Můžete ale ušetřit i při používání plynového sporáku. Nenechávejte například na plynu vařit větší množství vody – vodu na těstoviny nebo brambory si raději předvařte v rychlovarné konvici. Tu využívejte také na kávu a čaj. Dobře vybírejte velikost hrnce v poměru k hořáku a nezapomínejte používat pokličky. Plynovou troubu můžete vypnout několik minut před dopečením a využít zbytkového tepla.

Ceny plynu se neustále mění, ušetřit můžete taky změnou dodavatele plynu.

Jak ušetřit za elektřinu

Zkontrolujte si všechny spotřebiče. Nejsou moc staré a neefektivní? Nedaly by se úplně vypínat místo pohotovostního režimu? Není v mrazáku vrstva námrazy? Naplníte vždy celou kapacitu pračky nebo myčky? Co můžete, perte na nižší teploty: programy s vyšší teplotou jsou energeticky náročné.

Dávejte si pozor i na světlo. Vyměňte žárovky za úsporné LED verze a nesviťte zbytečně – pokud víte, že se do pokoje vrátíte později než za pět minut, raději zhasněte. Náklady na svícení po této době převáží i energeticky náročnější rozsvícení.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1737 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1737 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.