Hledat
Sezónní témata
12. dubna 2023

Mezinárodní den letectví a kosmonautiky: stínění je potřeba i nad zemí

Redakce
3
1003 přečtení
Mezinárodní den letectví a kosmonautiky: stínění je potřeba i nad zemí
Mezinárodní den letectví a kosmonautiky je stanovenan a 12. duben. Létat nad zemí, nebo se dokonce pohybovat ve stavu beztíže, má mnoho specifik. Některé věci ale řešíme na zemi stejně jako ve vzduchu, a jednou z nich je kvalitní stínění proti oslnění. Letci i pasažéři v letadlech potřebují dobré sluneční clony. A jak se nejlépe bránit oslepujícím paprskům na zemi?

Markýzy místo leteckých slunečních clon

Pro letadla s prosklenou kabinou je možné dokoupit sluneční clony. Skládají se z jednotlivých menších panelů a mohou trochu připomínat markýzy. Ty mají oproti clonám výhodu snazší manipulace, příjemně tlumeného zastínění a množství pestrých látek, které můžete sladit s domem i interiérem.

Jednotlivé části zapadající do sebe a maximální ochrana před nevítanými slunečními paprsky? To odpovídá venkovním žaluziím. I když třeba zrovna ve vašem obývacím pokoji nemusí být důsledky oslnění fatální, pořád stojí za to se nepříjemně pálícím paprskům vyhnout.

Plisse žaluzie místo tónovaných fólií

Rozptýlit sluneční paprsky v letadle pomohou tónované polymerové fólie. Podobně jako sluneční brýle filtrují dopadající světlo a zabraňují tak oslnění pilota, i když potřebuje letět směrem ke slunci. Stejně v podstatě fungují i plisse žaluzie: nejsou sice průhledné, ale i v zataženém stavu propouštějí dostatek slunečního světla k tomu, abychom v místnosti dobře viděli, a to i když se slunce sklání k horizontu.

Japonské stěny místo stínítek do kokpitu

Někdy potřebujete zastínit jen určitou část prostoru. V letadle například prostor na kokpitu, kde potřebujete sledovat tablet s navigací nebo instrukcemi. Pro tento účel slouží přenosná stínítka – konstrukce, která zastíní jednu konkrétní část palubní desky.

Podobně můžete v domě nebo bytě zastínit nebo i jen vizuálně oddělit část místnosti pomocí japonských žaluzií. Někdy se jim říká i japonské rolety, přesnější je ale výraz stěny – jde o velkoplošné posuvné panely, které tvoří originální doplněk interiéru a zároveň s jejich pomocí vytvoříte oddělenou místnost nebo pracovní kout.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1003 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1003 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.