Hledat
Sezónní témata
16. května 2023

Květen přináší více slunečních paprsků: Sluneční dny

Redakce
3
658 přečtení
Květen přináší více slunečních paprsků: Sluneční dny
V květnu si užíváme čím dál více slunečních paprsků – dny se stále prodlužují a po Ledových mužích obvykle nastává i kýžené oteplení. Květen je proto ideální k oslavě Slunce, bez kterého by na naší planetě nebyl život. Mezinárodní den Slunce se konal 3. května a v první polovině května se v Evropské unii dříve slavil i Evropský den slunce, který spadal do Evropského týdne udržitelné energie. Ten se letos koná až v červnu, oslavovat Slunce ale můžeme klidně každý den. A co můžeme dělat, když je slunečního záření zase až moc?

Mezinárodní den Slunce

Už od roku 1978 si připomínáme, jak je pro nás Slunce důležité. Nejde jen o světlo: bez Slunce by na Zemi neexistoval život. Slunce naši planetu ohřívá, umožňuje fotosyntézu a utváří naše životní prostředí.

Odpradávna naši předkové věděli, že Slunce je k životu nezbytné. Většina kultur měla slunečního boha, případně vzývala Slunce o zimním slunovratu, v době, kdy světla i tepla neustále ubývalo a pro členy někdejších kultur nemohlo být jisté, že se opět vrátí, příroda se zazelená a opět bude dostatek jídla.

Sluneční záření nám zlepšuje náladu, má blahodárný vliv na některé duševní choroby a také díky němu můžeme načerpat vitamin D, který nutně potřebujeme ke zdravému růstu i ke správné funkci imunity a jiným způsobem je v přírodě špatně dostupný. Bylo také prokázáno, že pacienti v nemocničních pokojích s dostatečným přístupem slunečního světla se uzdravují rychleji než pacienti ve stínu.

Evropský den Slunce

Tento den se prosazoval především na přelomu nultých a desátých let tohoto století. Proč, když se o několik dnů dříve slavil už zavedený Mezinárodní den Slunce? V tomto případě šlo především o solární energii, v originálu šlo o International Solar Days. To dává smysl také v kontextu zařazení do Evropského týdne udržitelné energie. Letos si jej můžete připomenout mezi 20. a 23. červnem.

Čeho je moc, toho je příliš

Blahodárný vliv Slunce je nepopiratelný, ale jeho přemíra může také uškodit. Přílišné vystavování slunečním paprskům může vést ke spálení kůže nebo problémům s očima.

Na zahradě nám mohou pomoci s odstíněním nadměrného množství slunečního světla zaklápěcí lamely na hliníkové pergole. Na terase zase poslouží zatahovací markýzy a v interiéru můžeme regulovat přístup slunečních paprsků pomocí rolet nebo žaluzií. Budete tak mít vždy jen tolik sluníčka, kolik právě chcete.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
658 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
658 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.