Hledat
Dům a zahrada
17. srpna 2023

Jak vybrat bazén

Redakce
3
1312 přečtení
Jak vybrat bazén
Chcete ještě na poslední teplé týdny pořídit bazén, nebo se s předstihem připravit na příští rok? Přečtěte si, jaký typ se pro vás nejvíc hodí!

Zapuštěný, nebo nadzemní?

Výhody nadzemních variant jsou jasné. Nadzemní bazény jsou levnější, rychleji postavené a nevyžadují zásadní stavební úpravy a zásahy do pozemku. Stačí rovná plocha, na které bazén sestavíte, napustíte a už za několik hodin se můžete koupat.

Životnost nadzemního bazénu je jen několik let, obvykle nejvýš deset. Zapuštěné varianty proti tomu mohou vydržet i několik desetiletí. To ale nutně nemusí být nevýhoda – některé rodiny s dětmi nebo prarodiče s vnoučaty počítají s tím, že období intenzivního letního koupání a cachtání na zahradě bude vlastně poměrně krátké. Batolatům a předškolákům-neplavcům stačí malý bazének a teenageři už zase preferují návštěvy koupaliště s kamarády. Pokud tedy sami neplavete a bazén má sloužit jen jako atrakce pro děti, může vám vyhovovat, že za několik let bazén rozložíte a prostor na zahradě využijete jinak.

Zapuštěný se vyplatí plavcům

Nadzemní bazény mají samozřejmě i další nevýhody. Bazén se stane vizuálním centrem zahrady a výběr tvarů, velikostí i dekorů je omezený. Zapuštěný bazén může mít kromě kulatého, oválného nebo obdélníkového tvaru i atypickou podobu, například oblíbený módní tvar ledviny. Díky zapuštění vypadají na zahradě decentněji a přirozeněji, mimo to do nich můžete instalovat vyhřívání, protiproud, případně mít na jednom konci bazénu „mělčinu“ pro menší děti nebo zabudované schodiště místo žebříku.

Dbejte na bezpečí a nenechávejte nikdy děti v bazénu nebo v jeho blízkosti samotné. Bezpečnost a zároveň tepelný komfort v chladnějších dnech zvýší polykarbonátové zastřešení.

Kam umístit bazén? Ideálně do blízkosti pergoly

Nadzemní nebo zapuštěný – v obou případech je potřeba myslet na vhodný povrch v jeho okolí a také dostupnost zázemí: prostoru na usušení, odpočinek nebo občerstvení. Ideální je postavit bazén na dosah zahradní pergoly. Ta poskytne stín, posezení, prostor pro svačinku i úkryt před náhlou přeháňkou.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1312 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1312 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.