Hledat
Dům a zahrada
29. března 2023

Zahrada pro zvířata: kočky, psi i morčata

Redakce
1642 přečtení
Zahrada pro zvířata: kočky, psi i morčata
Zahrada nemusí sloužit jen lidem – užitek z ní mají také domácí mazlíčci. Může sloužit k vyběhání, osvěžení v jezírku či bazénu nebo jen jako nový prostor ke hře. Jak na to, aby zahrada domácím zvířatům dobře posloužila a nebyla pro ně nebezpečná?

Pes a zahrada: téměř nutnost

Různá psí plemena mají různou potřebu pohybu, možnost proběhnout se na zahradě u domu ale ocení všichni psi, především na jaře a v létě. Celoroční pobyt venku zvládnou jen některá plemena.

Zahrada nenahrazuje procházky. Choďte i s venkovním psem na procházku nejméně několikrát do týdne.

Před nepřízní počasí by měla pejska chránit zateplená bouda, schovat před deštěm se ale může i pod pergolou. Hliníková pergola se snadno udržuje a konstrukce odolá i loužičkám nebo značkování. Pod pergolou lze také schovat granule pro psy, psí hračky a jiné potřeby, nebo do ní umístit misky s vodou.

U koček buďte opatrnější

Zatímco pes na rozumně oplocené zahradě zůstane, s kočkami je to složitější – umějí výborně šplhat a většina běžných plotů pro ně není žádnou překážkou. Majitelé polodivokých koček jsou obvykle smíření s tím, že se jim zvíře vrátí domů až po několika dnech, najdou ho zraněné nebo dokonce mrtvé. Pokud to samé nechcete riskovat u „gaučových“ koček, pořiďte plot zahnutý dovnitř, případně jim můžete postavit výběh podobný voliéře. Vyhrazenou část pozemku oploťte alespoň dva metry vysokým drátěným pletivem, v jednom místě nechte prostor na dvířka a horní část překryjte panelem z umělého skla.

Raději kočku pustíte na zahradu, například na kšírách nebo pod dozorem, ale nechcete, aby pustošila vaše záhony? Připravte jí vlastní atrakce. Kočky potěší ploché kameny k vyhřívání na slunečných místech, ideálně obrostlé rostlinami vhodnými pro kočky. Šanta kočičí většinu koček přitahuje, válejí se v ní a očichávají ji, šáchor zase rády okusují. Vyhraďte své kočičí kamarádce také vhodný strom na lezení, případně bezpečný úkryt. A pokud na zahradu pouštíte kočku, pozor na ptačí budky a krmítka.

Výběh pro hlodavce a králíky

Morčata a zakrslí králíčci si přes léto užijí venkovní výběh. Ten by měl být v každou denní dobu alespoň některou svou částí ve stínu, ideálně pod vzrostlými stromy, a měla by v něm být k dispozici voda a přes přítomnost pastvy ideálně také seno. Králičí teritorium musí být dobře zabezpečené proti podhrabání a vyskočení, morčata bývají klidnější, nehrabou a tolik neskáčou. Určitě je ale neurazí malá bednička jako domeček k odpočinku, i v případě, že se na noc odstěhují zpět do domu.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1642 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1642 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.