Hledat
Dům a zahrada
17. července 2019

Jak postavit dům?

Redakce
8
3031 přečtení
Jak postavit dům?

Toužíte po vlastním domě? Kromě výběru lokality a stavebního pozemku je nejdůležitější se rozmyslet, jaký druh stavby pro vás bude nejvýhodnější.

 Klasické druhy staveb

  • běžná zděná stavba
  • dřevostavba (rychlejší, ekologičtější a levnější, ale méně odolná živlům)

Levné a ekologické alternativní domy

  • z lisovaných balíků slámy nebo slaměných ekopanelů (výborná tepelná izolace i odolnost proti škůdcům a požáru)
  • z nepálených cihel (ekologická výroba, cihly mohou „dýchat“, pohlcovat nebo uvolňovat vzdušnou vlhkost a akumulovat teplo)
  • z kusových hliněných válků, hlíny dusané do bednění nebo směsi hlíny a slámy (přirozený materiál, vytváří příjemné přirozené mikroklima)
  • z konopného betonu nebo konopných tvárnic (pevnost, dlouhá životnost, dobré izolační schopnosti)
  • stavebnicovým systémem sestavené z vyřazených přepravních kontejnerů (využijete již vyrobenou věc, která by se v opačném případě musela draze a komplikovaně likvidovat)

Pokud máte pozemek a potřebujete alespoň provizorně rychle bydlet, zvažte mobilheim. Ceny použitých mobilních domků začínají mírně nad sto tisíci, za 200–300 tisíc už jsou k dispozici třípokojové a větší domy umožňující celoroční obývání.

Levný dům svépomocí

Jak postavit dům bez peněz či hypotéky? Úplně zadarmo samozřejmě nebude nikdy, velkou část prostředků ale můžete ušetřit, pokud:

  • máte k dispozici pozemek určený pro stavbu rodinného domu (pozor, aby v obci nebyla stavební uzávěra!)
  • co nejvíce prací si zařídíte svépomocí
  • věnujete čas nalezení nejvýhodnější nabídky stavebního materiálu (pokud jej máte kde skladovat, naplánujte si nákup mimo stavební sezónu – v zimě je znatelně levnější)
  • případné dodavatele vybíráte v blízkém okolí, aby se neprodražila doprava
  • nepřeženete velikost stavby – čím větší, tím dražší na výstavbu i provoz, takže realisticky zhodnoťte, kolik prostoru potřebujete
  • nebudete domek podsklepovat
  • zvážíte, jak velkou prosklenou plochu musíte mít v místnostech – přístup denního světla je samozřejmě potřeba, příliš velká plocha oken ale prodražuje jak stavbu, tak náklady na zastínění a izolaci
  • důkladně se zamyslíte nad výběrem materiálů – například v podlahových krytinách jsou obrovské cenové rozdíly, které zdaleka neodrážejí rozdíly v kvalitě (například pálené tašky jsou odolnější a lehčí oproti těm betonovým, navíc mohou vydržet klidně i 80 let)
  • zvážíte nákup cihel, ztraceného bednění, střešní krytiny, obkladových pásek a jiných materiálů mimo sezónu, kdy jsou nejdražší

Domy z alternativních materiálů, uvedených v tabulce výše, lze postavit i pod jeden milion korun, v některých případech i jen za několik set tisíc, budete se ale muset prostorově uskromnit a značnou část prací si udělat sami.

Pasivní domy a udržitelné stavění

I při stavbě domu máme možnost udělat něco pro životní prostředí. Přírodní stavební materiály, jako sláma či nepálené cihly, vycházejí nejen levněji, ale jsou také šetrné k přírodě. Pasivní dům vám díky rekuperaci tepla bude po celou dobu provozu šetřit peníze za drahé energie. Recyklované materiály můžete najít i tam, kde byste je nehledali – z recyklované pryže nebo PVC se vyrábějí například plastové podlahy. Do obývacího pokoje se příliš nehodí, dobře mohou posloužit ale třeba v garáži nebo technické místnosti.

472

Domy, kavárny i obchody z přepravních kontejnerů se stávají více a více oblíbenými. Zde je nutné myslet na velmi dobré zateplení a celkovou izolaci.

Několik tipů pro ekologickou stavbu domu

  • na stavbu pasivních domů lze čerpat dotace v programu Nová zelená úsporám
  • pro tepelnou izolaci můžete použít ovčí vlnu, recyklované pěnové sklo, konopné nebo lněné rohože
  • pokud se rozhodnete dát si na střechu fotovoltaické panely, počítejte s návratností investice až zhruba po 10 letech
  • i u vybavení máte možnost sáhnout v první řadě po ekologicky šetrně vyrobeném nábytku anebo zrenovovat bazarové kousky

Venkovní žaluzie, nebo rolety?

Šetřit energií vám pomohou také venkovní žaluzie nebo venkovní rolety. V létě díky nim neproniká do místností tolik tepla a umožňují obejít se bez klimatizace, v zimě naopak izolují od chladu a mohou ušetřit až 30 % nákladů na vytápění. V tomto ohledu lépe fungují venkovní rolety, které navíc dokážou opravdu nepropustně odstínit světlo, fungují i jako hluková izolace a bezpečnostní prvek proti proniknutí neoprávněných osob do objektu. U obytných místností směřujících na jih nebo západ se nejspíše budou lépe hodit venkovní žaluzie, které umožňují naklopením regulovat přístup světla a přitom zachovávat soukromí.

470

Venkovní okenní žaluzie Zetta 90

Věděli jste? Exteriérové žaluzie nebo rolety jsou až třikrát účinnější než jakékoli interiérové stínění! Navíc chrání povrch oken a omezují jejich rosení.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3031 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3031 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.