Hledat
Sezónní témata
10. května 2021

Víte, jak správně větrat?

Redakce
3
2623 přečtení
Víte, jak správně větrat?

Bez větrání se neobejdeme – ani my, ani budovy, ve kterých žijeme. Lidem se v prostředí s nedostatkem kyslíku a přebytkem CO2 špatně přemýšlí, hůř se soustředí a bolí je hlava. Stavby zase mají vzhledem k hromadění vodní páry větší sklon k tvorbě plísní. Kromě toho je z budov potřeba odvětrávat radon, který se v nich tvoří rozkladem uranu z podloží a při dlouhodobém vystavení může způsobovat rakovinu. Kdy, jak často a jakým způsobem tedy v obytných místnostech vyměňovat vzduch větráním?

Čím větší zima, tím intenzivněji větrejte

Na jaře a v mírném létě můžete klidně nechat celý den otevřenou ventilačku (ale musíte počítat s tím, že se do bytu dostane také o hodně více hmyzu a prachu). V zimě se však snažte větrat co největším otvorem – a čím chladněji, tím kratší dobu. Během 3–5 minut se stihne vyměnit vzduch, ale neochladí se stěny. V místnosti je pak během chvíle opět teplo, na rozdíl od vytrvalého větrání pomocí mikroventilace nebo ventilace.

Když je vedro, nechte raději okna přes den zavřená – zamezíte tak proudění horkého vzduchu dovnitř. Větrejte v noci nebo brzy ráno, ideálně průvanem.

V případě smogové situace nebo jinak zhoršených rozptylových podmínek se větrat vůbec nedoporučuje, je ale těžké se bez čerstvého vzduchu obejít úplně. Můžete zkusit krátce vyvětrat vždy v době, kdy víte, že v místnosti nebudete následně několik hodin pobývat. Nežádoucí částice ze vzduchu se alespoň částečně usadí. Pokud jsou ale hladiny škodlivin opravdu vysoké, je lepší se dočasně smířit s vyšší vlhkostí i bolestmi hlavy. 

853

Jak často větrat?

Záleží na těsnosti vašich oken a také na tom, kolik času v místnosti strávíte. Místnost, kde spíte, byste měli větrat minimálně ráno a večer. Pokud v prostoru pobýváte celý den, přidejte alespoň jedno vyvětrání přes den – v případě dobře těsnících oken klidně každou hodinu. Nezapomínejte větrat po vaření, žehlení s napařováním nebo po sprchování.

Nesušte v bytě prádlo – dochází tak k nadměrnému zvyšování vlhkosti. Pokud nemáte jinou možnost, snažte se sušit u otevřeného okna nebo větrejte alespoň jednou za hodinu. Ideální je sušit prádlo na zahradě, na balkoně nebo v sušárně.

Soukromí a bezpečí při větrání

Otevřenými okny může do bytu vnikat prach, pyl a hmyz, nebo dokonce ptáci a jiná zvířata. V případě oken do ulice odhalujete soukromí svého bydlení a když z místnosti odejdete, vystavujete se riziku vniknutí cizích osob do vašeho domu či bytu. Část těchto rizik lze elegantně vyřešit s pomocí venkovních žaluzií: při větrání zabrání průniku nepovolaných osob, ptáků nebo zvířat a omezí pohledy zvenčí, přičemž do místnosti propouští denní světlo. Ještě vyšší úroveň zabezpečení nabízejí předokenní rolety ve vodicích lištách. Venkovní rolety mají dvě úrovně zatažení – úplné zatemnění a pak stav, kdy je spodní lamela v nejnižší poloze, ale mezi lamelami zůstávají volné větrací otvory.

Pokud vás při větrání trápí hlavně hmyz, zkuste sítě proti hmyzu do oken i dveří.

854
Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2623 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2623 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.