Hledat
Sezónní témata
8. října 2021

Další netradiční zelenina: zkuste si vypěstovat fenykl, mangold nebo okru

Redakce
3
2058 přečtení
Další netradiční zelenina: zkuste si vypěstovat fenykl, mangold nebo okru
Rozšiřte si obzory a vyzkoušejte jedlé květy, okru, neobvyklé druhy listové zeleniny nebo třeba fenykl. Čím pestřejší zahrada a jídelníček, tím lépe!

Netradiční listová zelenina: saláty, špenáty, fenykl i mangold

Každý zná salát hlávkový nebo ledový, případně rukolu a polníček. To ale nejsou jediné jedlé lístky, které můžete pěstovat na zahradě: na průběžnou sklizeň je skvělý dubáček, který rychle dorůstá (ale také nejrychleji uvadá, je proto potřeba ho zkonzumovat co nejdříve), jako zdroj listů do salátu Caesar využijete vlastní úrodu římského salátu a pikantní nahořklou chuť jídlům dodá malé množství lístků štěrbáku (endivie).

Znáte plodiny, které se urodí každému?

Do módy se dostává mangold, z něhož se dají zužitkovat listy i řapíky. Listy se obvykle dusí po vzoru špenátu, stejným způsobem lze zužitkovat i novozélandský špenát (čtyřboč). Ten dostal název jen díky podobné využitelnosti – se špenátem není příbuzný a i jeho vegetační doba se liší. Sklizeň je největší v letních měsících, na rozdíl od jarní a podzimní sklizně špenátu. Čtyřboč je vhodný i zasyrova do salátů, zejména při zakrytí rostoucích listů proti světlu, aby neztmavly. Jemnou chuť a velký přínos pro zdraví pak má česnekopažitka (čínská pažitka neboli česnek hlíznatý).

Široké využití má také fenykl – semena jsou vhodná do bylinkových směsí pro lepší zažívání, zvláštní chuť a vůni dodají vývarům, zálivkám a marinádám. Syrové plátky fenyklu mohou být součástí salátů, celou bulvu je možné upéct nebo uvařit v mléce.

Na zahrádce si můžete vypěstovat i šťovík. Ne ale ten, který na výletech uždibujeme u lesních cest – šťovík zahradní je výbornou doplňkovou zeleninou do salátů, pomazánek nebo zeleninových polévek.

Jedlý ibišek i jedlé květy

Ibišek běžně známe jako součást čajových směsí, jako jedlý ibišek (ibiškovec jedlý) se ale označuje okra, tradiční surovina jižních států USA, Karibiku, západní Asie, východního Středomoří a severní Indie. Bývá součástí smažených či dušených masových směsí nebo polévek. Okru si můžete vypěstovat i v našich podmínkách.

Trendem posledních let se stávají jedlé květy – podle tohoto kritéria lze vyhledávat i mezi květinovými semeny. Pokud si chcete oživit saláty, chlebíčky nebo dezerty jedlou dekorací, zasijte semínka lichořeřišnice, brutnáku, violky nebo měsíčku.

Cuketové květy smažené v těstíčku jsou vynikajícím, původně italským předkrmem.

Patizony, hokkaido a další druhy dýní: tykve nemusí být jen na okrasu

Mezi tykve patří všechny dýně, cukety a také patizony, dříve oblíbené „létající talíře“, kterými si můžete zpestřit zahrádku a jídelníček i dnes. Všechny druhy dýní jsou jedlé, ale některé jsou chutnější a snáze zpracovatelné než jiné. V kuchyni tak můžete, pokud se vám bude chtít, zpracovat do jídla i vydlabanou dužinu z halloweenské („mexické“) dýně.

Zahradu budou zdobit barevně a tvarově zajímavé odrůdy jako Sweet Dumpling (bílozelená), žaludová dýně tvaru jahody, sněhobílá White Pearl nebo lagenárie (lahvová tykev). Jako originální příspěvek do kuchyně poslouží špagetová dýně – na pohled vypadají nenápadně, dužina se ale po tepelné úpravě rozpadá do vláken použitelných jako špagety. Nejčastěji se pak pro kuchyňskou úpravu pěstují dýně Hokkaido, máslová nebo muškátová.

Dýně všech druhů a velikostí se ideálně hodí na dekorace – větší lze vydlabat a vyřezat, menší umístit do truhlíků nebo dekorativních zákoutí.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2058 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2058 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.