Hledat
Svět Isotra
1. března 2023

Zelená úsporám i pro stínění

Redakce
2
1175 přečtení
Zelená úsporám i pro stínění
Umíte v dnešní době ušetřit? Umíte dotační programy využít naplno? Věděli jste, že dotace můžete získat i na venkovní stínící techniku? Pokud jste alespoň na jednu z otázek odpověděli ne, určitě bude stát za to dočíst si článek až do konce. Zabere Vám to jen dvě minuty a můžete ušetřit více než dva tisíce korun na jednom průměrně velkém okně.

Všeobecně se ví, že můžeme žádat o dotace na zateplení domu, na kotle, kamna a tepelná čerpadla, na solární ohřev, fotovoltaiku apod. Méně už se ví o dotacích na využití dešťové a odpadní vody, na využití tepla z odpadní vody, na zeleň a zelené střechy a také na stínící techniku. Pojďme se na ni podívat podrobněji.

Rodinné domy

V rámci nové etapy Zelená úsporám došlo k navýšení dotace na stínící techniku pro rodinné domy o 500 Kč/m2 na 1000 Kč/m2 na stínění s ručním ovládáním nebo 1500 Kč/m2 na stínění s motorickým ovládáním. Celkově lze na dotacích pro stínění získat 1000 – 50 000 Kč.

Bytové domy

Výše podpory je sjednocena pro manuální i motorické ovládání na 1500 Kč/m2 plochy výplně otvoru, na kterém je instalován stínicí systém. Celkově se pak výše dotace jen na stínící techniku pohybuje od 50 000 Kč do stovek tisíc korun.

Dotace je určena pouze na venkovní stínící techniku (žaluzie, rolety apod.), která slouží ke snížení tepelné zátěže místností uvnitř budovy. Žádat lze pouze v kombinaci s dotací na zateplení. Požádat o dotaci je nutné výhradně přes internet přes systém AIS SFŽP ČR pomocí tlačítka „podat žádost“. Žádat můžete před zahájením, v průběhu nebo i po dokončení prací.

Nová zelená úsporám je nejefektivnější a nejdéle trvající dotační program, určený na energetické úspory rodinných a bytových domů. Během prvního programového období, které odstartovalo v roce 2014, z něj byly rozděleny finance v řádu několika miliard korun desítkám tisíc domácností. V roce 2021 přešel program do další etapy a své zaměření rozšiřuje o další oblasti. Do další etapy spuštěné od 21. září 2021 bude alokováno minimálně 39 mld. Kč. Do února roku 2023 bylo vyčerpáno 15 mld. Kč. Koncem roku 2022 byl zařazen i program Nová zelená úsporám Light určen pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy.

Lze tedy očekávat, že program bude pokračovat dál i v dalších letech, jelikož částka do něj alokována není finální a její výše závisí na mnoha faktorech. Cílem programu je zlepšení kvality ovzduší, připravit objekty na probíhající změnu klimatu a motivovat veřejnost k realizaci energeticky úsporných opatření. Cíle jsou dlouhodobé a částka ještě není vyčerpána – Ukořistíte si i Vy svůj díl?

Více se můžete dozvědět zde.

Oficiální stránky NZÚ zde.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1175 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1175 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.