Hledat
Dům a zahrada
12. srpna 2021

Šetření vodou na zahradě: víte, jak se zalévá motykou a vidlemi?

Redakce
2
2337 přečtení
Šetření vodou na zahradě: víte, jak se zalévá motykou a vidlemi?
Šetření vodou na zahradě: víte, jak se zalévá motykou a vidlemi?

Zalévejte brzy ráno nebo naopak pozdě večer

Při zalévání přes den se voda rychle odpaří a nedostane se ke kořenům. Ideální je zahradu kropit v době, kdy země ještě (nebo už) není tak rozpálená. Ráno nám navíc rostliny odpustí i chladnější vodu; přes den je lepší používat odstátou, aby neutrpěly teplotní šok. Listovou zeleninu, papriky nebo okurky musíme zalévat častěji, pro rostliny s hlubším kořenovým systémem (rajčata, luštěniny atd.) je lepší vydatná zálivka zhruba jednou za týden. Nechcete-li plýtvat vodou, nesekejte trávník příliš nízko u země, dostali byste se do bludného kruhu zasychající trávy, časté zálivky a dalšího sekání.

Správné zalévání je bodově ke kořenům rostlin, ne kropení z výšky. Kapky usazené na listech mohou způsobit popálení nebo houbové choroby.

Sbírejte dešťovou vodu

Na zalévání je nejvhodnější dešťová voda, a to hned z několika důvodů – na rozdíl od vody z běžné vodovodní sítě je měkká, neobsahuje zbytečné rozpuštěné minerály a žádný chlor. Navíc ji můžeme snadno sbírat odváděním z okapů do vhodných nádrží. Je možné svádět vodu do podzemních nádrží s filtry a využívat ji například i do automatických zavlažovacích systémů, úplně však postačí „starý dobrý“ barel nebo sud pod okapem.

Pokud nemáme k dispozici dostatečné množství dešťové vody, je na zalévání vhodná i voda ze studny, kterou necháme odstát a zahřát ve vhodné nadzemní nádrži.

Zalévat se dá i přečištěnou „šedou vodou“, tedy odpadní vodou z domácnosti neznečištěnou močí nebo fekáliemi. Pro tento účel je vhodná například voda z oplachování nádobí, z umyvadel či van. Na domácí čistírny šedé vody (nebo také na stavbu podzemní nádrže pro zachytávání dešťové vody) je možné čerpat dotace ze státních programů.

Zalévejte motykou a vidlemi

Že to nedává smysl? Jen na první pohled: „zalévání motykou“ jednoduše znamená, že zkypřená zem přijímá vodu lépe než udusaná. Podobně „zalévání vidlemi“ pomáhá půdě lépe udržet teplotu, aby se z ní voda méně odpařovala. Jde o mulčování dostatečně silnou vrstvou hrubšího materiálu – proschlá posekaná tráva, sláma, kamínky nebo listí. Podobnou funkci bude mít také zastínění osázené půdy plachtami nebo rohožemi.

Rostlinám krade vláhu také plevel, proto vodu ušetříme i důkladným pletím záhonů.

Kromě vody zkuste šetřit i energií.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2337 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2337 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.