Hledat
Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
499 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?

Záclony cloní, rolety se rolují

Průsvitný nebo částečně průhledný textilní závěs, který má za úkol zamezit pohledům zvenčí do místnosti, se už mnoho století česky nazývá záclona. Z toho poměrně zřetelně rozeznáme, že jeho úkolem je něco za-clonit. Ani na názvu rolet není nic záhadného. Přejali jsme ho pravděpodobně z německého Rolllette, kam slovo přešlo z francouzského roulette. To vychází ze slovesa rouler – svinovat. Roleta tedy není nic jiného než látka navinutá na hřídel, s jejíž pomocí se rozvinuje nebo navinuje podle potřeby.

Žaluzie proti žárlivosti

Žaluzie už mají zajímavější historii i původ názvu. Jako první je údajně používali orientální panovníci v harémech, kteří neměli zájem, aby jejich harémové krasavice okukoval někdo zvenčí. Okenice z dřevěných lamel, ze začátku ještě nepohyblivých, které propouštěly dovnitř světlo, ale ne zvědavé pohledy, se začaly nazývat podle francouzského slova pro žárlivost – jalousie (žaluzí).

Markýza andělů

Není markýza jako markýza; šlechtický titul však pravděpodobně se zástěnou proti slunci významově souvisí. Pravděpodobně šlo původně o stan – místo natolik nazdobené a příjemně zastíněné, že bylo vhodné i pro pobyt šlechtičen. Angličtina pak výraz „marquise“ omylem chápala jako plurál a v americké angličtině vznikl pro látkové stříšky nad výlohami obchodů termín „marquee“.

Pergola

Pergola se řekne ve většině indoevropských jazyků podobně. Přejali jsme ji z italského pergola, kam se dostala z latinského výrazu pergula neurčitého původu. Jednou z možností jeho původu je i staroslověnské slovo práh, které znamená totéž co v češtině. V latině pergula znamenala jak pergolu, tak i stánek před domem nebo chýši.

Plisse, screenové rolety a japonské stěny

Výraz plisse znaly už naše babičky – jako „plisované“ označovaly sukně nažehlené do mnoha několikacentimetrových skladů. Ať už jsou plisse sukně zrovna v módě, nebo ne, plisse žaluzie rozhodně určují trend. Spojují elegantní a moderní vzhled s praktičností, snadnou přizpůsobivostí a jednoduchou údržbou.

Název screenových rolet vychází z anglického slova screen, které kromě významu „obrazovka“ znamená i zástěna, plenta či paraván. Japonské stěny zase skutečně pocházejí z Japonska, kde mají dlouhou tradici. Původně využívaly papír a dřevo, dnes používáme moderní materiály, zůstává ale elegance, oživení interiéru a propustnost světla. Japonské panely se tak dají použít jak pro zastínění jakýchkoli oken včetně velkoformátových, tak i pro optické rozdělení interiéru.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
499 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
499 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.