Hledat
Dům a zahrada
9. března 2022

Pergola, markýza, slunečník? Jak zastřešit a zastínit terasu

Redakce
3
3053 přečtení
Pergola, markýza, slunečník? Jak zastřešit a zastínit terasu
Terasa u bytu nebo domu je ideálním místem pro relaxaci a pobyt na čerstvém vzduchu od jara do podzimu. Aby tam ale bylo příjemně, i když poprchává nebo pálí slunce, je potřeba ji vhodně zastínit, případně zastřešit. Jaké jsou možnosti?

Zastřešení pomocí bioklimatické pergoly

Pergola je synonymem příjemného venkovního posezení. Nemusíme ji stavět jen na terasu, může najít své místo třeba i uprostřed zahrady.

Kdo má bioklimatickou pergolu, má vyhráno: hliníkové lamely lze úplně zaklopit, a tím se ochránit před deštěm, nebo naklápět až do úhlu 130°. Dešťová voda řízeně odtéká stojkami. Střechu je možné dokonce rozdělit do několika sekcí, v kterých lamely naklápíte zvlášť.

Pergolu, která není bioklimatická, lze zastřešit pomocí polykarbonátových desek s UV stabilizací (bez ní by rychle zežloutly a popraskaly). Ty chrání před deštěm, ale propouštějí světlo. Dutinky v polykarbonátu se nicméně často zanášejí prachem a střecha pak vypadá „špinavá“.

Zastínění terasy markýzou

Chcete na terase vzdušnější prostor? Terasové markýzy se dají snadno zatáhnout a poradí si se slunečními paprsky i mírným deštěm. Látky markýz ISOTRA jsou voděodolné, chráněné proti zašpinění a vyblednutí barev.

Zatahování markýzy je určitě pohodlnější než sklízení slunečníku, pokud se blíží vichřice. A navíc, pokud občas zapomínáte, je možné markýzu vybavit speciálním čidlem, které ji se západem slunce samo zatáhne.

V našem článku zjistíte, jestli se vám hodí víc markýza s nosným profilem, nebo bez něj.

Slunečník: pozor na stabilitu

Slunečník je pravděpodobně nejsnazší volbou při zastínění terasy. Ale pozor: aby obsáhl rozumně velkou plochu, musí být i slunečník dostatečně velký. Pak je potřeba ho usadit mezi několik betonových dlaždic, při nepoužívání důsledně sklápět a v případě velkého větru celou konstrukci sklidit, jinak ji vichr může polámat. 

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3053 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3053 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.