Hledat
Sezónní témata
4. srpna 2023

Mezinárodní den piva: jak dodržovat pitný režim

Redakce
3
1365 přečtení
Mezinárodní den piva: jak dodržovat pitný režim
První pátek v srpnu si připomínáme mezinárodní den piva. Uprostřed prázdnin jde o ideálně zvolené datum: bývá teplo a ještě i docela dlouho světlo, takže si ho užijeme na restauračních zahrádkách i doma na terase pod pergolou.

Letos připadá den oslavy piva na čtvrtého srpna. Češi ho pravděpodobně oslaví i v případě, že o něm nebudou vědět: patříme totiž mezi největší pivaře na světě a se spotřebou více než 150 litrů na osobu a rok jsme suverénně na špičce žebříčku.

Nauce o pivu se odborně říká zytologie.

Ve vedrech pivo obvykle pijeme „na žízeň“. Na druhé straně však stojí názory vědců, že alkoholické nápoje nelze počítat do pitného režimu. Alkohol totiž dehydratuje a zatěžuje vnitřní orgány. Jedno pivo by ale v rámci pitného režimu škodit nemělo, doplníte jím totiž i elektrolyty a dodáte tělu také nezanedbatelné množství energie. U jednoho by však bylo lepší i zůstat. Zkrátka všeho s mírou.

Co patří do pitného režimu

Káva a jiné kofeinové nápoje odvodňují, stejně jako alkohol. Ke kávě bychom tedy měli vždy vypít sklenici vody a vínu nebo tvrdému alkoholu se v horkém počasí raději vyhýbat. K hašení žízně nejsou ideální ani nápoje sycené oxidem uhličitým, které mohou komplikovat trávení a mají močopudné účinky. A kolik tekutin vlastně přes den vypít? Dospělý člověk potřebuje doplnit zhruba 2 až 2,5 litru denně, okolo jednoho litru však získá v potravě. Mělo by tedy stačit vypít jen zhruba 1,5 litru vody nebo jiných vhodných nápojů, přičemž v horku nebo při námaze spotřeba pochopitelně stoupá. Při pochybách se řiďte opačným procesem, než je pití: zdravá frekvence močení je zhruba 5–7 x denně, moč by měla mít světlou barvu. Pokud je příliš tmavá, zakalená nebo zapáchá, rozhodně zvyšte příjem tekutin a naučte se pít ještě dříve, než se dostaví pocit žízně.

Vhodné nápoje

  • Čistá voda.
  • Přírodní minerálka s nižším obsahem minerálů.
  • Slabý ovocný nebo bylinkový čaj.
  • Ředěné džusy nebo ovocné a zeleninové šťávy.

Jak se ochladit

Pokud opět přijdou vedra, bude potřeba se ochladit i jinak než jen pitným režimem. O způsobech ochlazení jsme psali například v tomto článku. V každém případě se nenechte otrávit tropickými vedry a raději se na ně připravte včas, ať už pro letošek, nebo až na příští rok. Zastínění bytu předokenními roletami nebo venkovními žaluziemi po důkladném ranním vyvětrání zařídí příjemné klima po celý den, na zahradě nebo na terase zase příjemné prostředí zajistí bioklimatická pergola s naklápěcími lamelami, které odstíní pálící sluneční paprsky.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1365 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1365 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.