Hledat
Sezónní témata
22. září 2021

Dekorace, tvoření a zvířátka z kaštanů

Redakce
2
8567 přečtení
Dekorace, tvoření a zvířátka z kaštanů
Dozrávají kaštany a děti jich z procházek nosí plné kapsy. Jak je využít, aby se z nich nestala jen smutná hromádka v rohu pokoje? Návody na kaštanová zvířátka a další využití kaštanů.

Jak vyrobit zvířátka z kaštanů

Ačkoli děti obvykle tvoření kaštanových zvířátek velmi zajímá, sestavování tělíček pomocí špejlí zahrnuje vydlabávání dírek pomocí ostrého, tenkého křížového šroubováku, šídla či špičatých nůžek. Tuto část by si tím pádem měli určitě vzít na starost dospělí. Děti mohou vybírat vhodné kaštany (větší na tělo, menší na hlavu atd.), případně zasazovat špejle do vyvrtaných otvorů.

Dírky vyvrtávejte do čerstvě nasbíraných kaštanů. Čím starší, tím hůře do nich půjde vrtat.

Co všechno můžete s pomocí špejlí, nalepovacích očiček, chlupatých drátků, papíru, příze, případně dalších přírodnin z kaštanů vytvořit?

  • panáčky (bříško a hlavička spojené špejlí, ruce a nohy)
  • koně, žirafy a další čtyřnohé živočichy (hlava spojená s tělem, čtyři špejlové nohy; můžete přidat kaštany i místo chodidel)
  • jelena s větvičkami místo parohů
  • housenku (několik kaštanů spojených sirkami za sebou)
  • ježka (kaštan se zapíchanými krátkými špejlemi nebo párátky jako bodliny)
  • medvídka s bříškem z velkého kaštanu
  • pavouka s nohama z modelovacích drátků
  • netopýra s přilepenými papírovými křídly

Pro děti, které se zrovna učí písmenka, vyrobte kaštanovou abecedu – stačí barva na kamínky nebo světlý akrylový fix.

Podzimní tvoření z kaštanů

Nemusíte se omezovat jen na zvířátka, postavičky a dětské výtvory. Z kaštanů lze vytvořit mnoho krásných podzimních dekorací – s pomocí tavné pistole a věncového korpusu máte během chvíle podzimní věnec k ozdobení dveří nebo jídelního stolu. Přilepit kaštany můžete například i na rámečky od obrázků a fotografií nebo na šablonu vystřiženou z kartonu. Je libo podzimní kaštanové srdce?

Pozor na to, že kaštany jsou hladké a postupem času sesychají, lepené dekorace tak nevydrží příliš dlouho.

Obejdete se ale i bez lepení. Kaštany (i jiné podzimní plody) vypadají dobře jen tak nasypané do skleněných dóz nebo svícnů. Kdo se nebojí propichování, může kaštany navlékat do různých závěsů nebo „zvonkohry“. A v neposlední řadě se dá na kaštany malovat podobně jako na kamínky.

Co dalšího dělat s dětmi (i bez nich), když se na podzim zhorší počasí?

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
8567 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
8567 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.