Hledat
Sezónní témata
15. listopadu 2021

Jak pečovat o svou duševní pohodu?

Redakce
2
1680 přečtení
Jak pečovat o svou duševní pohodu?
Pohyb v přírodě, harmonické prostředí a kvalitní společný čas s blízkými lidmi – to vše nám pomáhá udržovat si duševní zdraví a dobrý psychický stav. S nadcházejícím podzimem nás ovlivňuje úbytek světla, horší počasí a další negativní vlivy. Zkuste doplnit energii a harmonii do svého života pomocí dobré životosprávy, dostatku světla a změn v interiéru.

Stres, nebo deprese?

Někdy je obtížné rozlišit, kdy každodenní problémy a stres přerostly do deprese. Se stresem můžeme bojovat zlepšením životosprávy, relaxačními cviky a rekreačními aktivitami; v případě deprese bývá potřeba vyhledat odborníka na duševní zdraví.

Příznaky deprese:

  • problémy se spánkem
  • poruchy příjmu potravy – nechutenství nebo naopak přejídání
  • pokles energie, stálá, nadměrná únava
  • problémy s pamětí
  • apatie, nechuť i do dříve oblíbených činností
  • smutek, podrážděnost, nevysvětlitelné změny nálad
  • zhoršená paměť i schopnost soustředění
  • snížené sebevědomí, pocity viny, úzkosti, bezcennosti
  • pesimistický náhled na budoucnost

Sezónní deprese přichází na podzim a v zimě, obvykle se každý rok vrací. Její nejobvyklejší léčba je terapie světlem: přečtěte si, jak přirozeným způsobem co nejvíce zvýšit příjem denního světla během zimních měsíců.

Správná životospráva pomáhá duševnímu zdraví

Kvalitní spánek, pravidelné a výživné jídlo, každodenní pohyb a omezení elektronických zařízení a „obrazovek“ alespoň před spaním: všichni to známe, málokdo to opravdu dodržuje. Jak bojovat se stereotypy, leností a špatnými zvyky?

Nařiďte si budík na usínání místo na vstávání. Zkrátka si určete hodinu, kdy chcete být v posteli, vyhraďte si dostatečnou dobu na výpravu (sprcha, čištění zubů) a zapněte si každý den „budíka na spánek“. Po jeho zazvonění v rychlosti dodělejte to, čemu se právě věnujete, proveďte večerní rutiny a zalezte si do postele s knížkou nebo přehrávačem hudby / mluveného slova. Bude se vám lépe vstávat a váš organismus vám poděkuje.

Plánujte jídelníček: to je zase trik na přísun kvalitního jídla. Nevymýšlejte si jídla příliš složitá, z nedostupných surovin nebo taková, která vám moc nechutnají. Když si naplánujete večeři zdravou, ale přitom chutnou a nenáročnou na přípravu, nebudete mít chuť odbýt se chlebem se salámem.

Pohyb je pro tělesnou i duševní kondici nesmírně důležitý. Najděte si druh pohybu, který vás baví, a zařaďte ho několikrát týdně napevno do diáře, jako třeba pracovní porady nebo návštěvu lékaře. Naučíte se s ním počítat.

Dobíjejte energii příjemným domácím prostředím

Prostředí, v němž bydlíme a pracujeme, má velký vliv na to, jak se cítíme. Pokuste se doma co nejvíce prosvětlit interiér, udržujte lad a pořádek a podle toho, co vám zrovna chybí, nalaďte domov buď do pohody ve stylu hygge, nebo doplňte energii veselými barvami na interiérovém textilu, stínění a jiném zařízení místností.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1680 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1680 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.