Hledat
Dům a zahrada
9. ledna 2024

Ekologické trendy pro domov

Redakce
3
500 přečtení
Ekologické trendy pro domov
Jedním z hlavních trendů poslední doby je ekologická šetrnost a udržitelnost. Zodpovědným chováním se k přírodě ale můžeme obvykle pomoci i vlastní peněžence. Jak tedy vylepšit svůj domov tak, aby vyhovoval požadavkům udržitelného bydlení a přitom byl moderní a elegantní?

Zabraňte únikům tepla

Základem ekologického bydlení je šetření energií potřebnou pro vytápění. Únik tepla nezateplenými stěnami zbytečně plýtvá jak penězi, tak přírodními zdroji. Zjistěte si, kudy vám uniká teplo – kromě obvodových zdí nebo střechy může jít i o velké prosklené plochy oken a balkonových dveří. Proti tepelným ztrátám můžete bojovat i vhodným stíněním, ideálně venkovními žaluziemi.

Úspora energie při svícení

LED technologie a energeticky úsporná osvětlení se stávají standardem v moderním bydlení. Inteligentní osvětlení s možností regulace intenzity světla a automatickým vypínáním přispívá nejen k úspoře energie, ale i k vytvoření příjemné atmosféry v domě. Máte-li prostor například na střeše domu nebo na zahradě, můžete svou energetickou bilanci vylepšit instalací solárních panelů nebo tepelného čerpadla.

Říkali nám to už naši rodiče: Zhasínejte! Svítit v místnostech, kde nikdo není, je zbytečné plýtvání.

K úspoře elektrické energie výrazně přispívá také výběr spotřebičů a způsob jejich používání. Vybírejte ty nejúspornější varianty a mimo dobu používání je vypojujte ze sítě. Další tipy ohledně šetření energií si můžete přečíst v našem článku.

Doslova zelené obydlí

Zelené bydlení se neobejde bez zelených pokojových rostlin. Ty pomáhají v bytě udržet příjemné klima a zlepšují kvalitu vzduchu. Lopatkovec, tchynin jazyk nebo pokojové palmy a dracény patří mezi nejzdatnější čističe ovzduší v místnostech a pokud jde o přítomnost škodlivých látek, nahradí i čističku vzduchu. Využijte ale i další přírodní nebo snadno recyklovatelné materiály: dřevo, kov, přírodní textilie nebo sklo.

A pokud už mluvíme o recyklaci, klíčovým prvkem ekologické domácnosti je i zacházení s odpady. Ekologický přístup vychází z principu „reduce – reuse – recycle“, někdy se jako čtvrté R ještě přidává „rethink“. Nejprve si rozmyslete (rethink), jestli nějakou věc skutečně potřebujete. Potom se zamyslete, jak můžete zredukovat (reduce) množství věcí, které používáte (mrkněte se třeba na náš článek o minimalismu). Pokud to jde, znovu používejte věci, které už máte (reuse), například noste na nákup vlastní tašky. A když už nějaká věc opravdu doslouží, vytřiďte ji do odpovídajícího kontejneru, který umožní její recyklaci (recycle). Kromě papíru, plastu a skla je dnes možné vytřídit a umožnit nové využití i kartonovým obalům od nápojů, kovovému odpadu nebo textiliím.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
500 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
500 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.