Hledat
Svět Isotra
20. března 2023

Den stínicí techniky připadá na začátek jara

Redakce
3
1069 přečtení
Den stínicí techniky připadá na začátek jara
Dne 21. března 2023 vyhlašuje nezisková organizace ES-SO (European Solar Shading Organisation) první "Global Shading Day“ (Světový den stínicí techniky). Cílem je, aby si široká veřejnost a politici na nejvyšší úrovni uvědomili lidské, ekologické a ekonomické přínosy stínicí techniky. Zavedení norem ve stavebních právních předpisech by bylo logickým krokem právě nyní, kdy se změna klimatu nezvratně zrychluje.

Na začátku jara oslavujeme sluneční svit, ale více než kdy jindy jsme si také vědomi jeho nežádoucích účinků. Stínicí technika se stává nepostradatelnou pro ochranu budov před přehříváním, ale také v boji proti globálnímu oteplování tím, že omezuje používání energeticky náročných klimatizací. ES-SO, zastřešující organizace evropského oboru stínicí techniky, proto vyzývá k tomu, aby byla stínicí technice věnována větší pozornost, protože čísla nemohou být jasnější.

Vědecká studie

Vědecká studie společnosti Guidehouse1 ukázala, že inteligentní nebo dynamická stínicí technika by mohla snížit emise CO2 až o 100 milionů tun a ušetřit tak až 285 miliard eur. To představuje potenciální úsporu energie, potřebné pro chlazení budov, až ve výši 60 % do roku 2050. Budovy jsou dnes v Evropě největšími spotřebiteli energie a představují 40 % spotřeby energie a 36 % emisí skleníkových plynů. Pokud neuděláme nic, změna klimatu a vlny veder zvýší počet budov vyžadujících klimatizaci odhadem o 60 %! Více o studii si můžete přečíst zde.

Měla by být sínicí technika základní výbavou?

Stínicí technika integrovaná do systému řízení budovy řídí teplo a světlo inteligentním způsobem. Jedná se o udržitelné pasivní chladicí systémy, které také umožňují obyvatelům kontrolovat využívání denního světla. Koneckonců, denní světlo zvyšuje náš pocit štěstí a pomáhá nám soustředit se a podávat výkon, ale může být také nepříjemné, ba dokonce nebezpečné pro starší osoby v případě přehřátí. Proto se ES-SO zasazuje o to, aby byla stínicí technika povinná v rámci evropské směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD).

ES-SO → SPST → ISOTRA

ES-SO je nezisková organizace založená podle belgického práva, jejímž cílem je podporovat pozitivní dopad stínění na řízení vnitřního klimatu budov, a tím podporovat ambiciózní cíle EU v oblasti energetické účinnosti. ES-SO je evropská zastřešující organizace profesionálních organizací pro stínicí techniku.

SPST – Svaz podnikatelů ve stínicí technice je nezávislý subjekt pro komunikaci o oboru stínicí techniky v ČR, který si klade za cíle zejména stát se garantem profesionality na trhu stínicí techniky, informovat širokou veřejnost o výhodách použití kvalitní stínicí techniky, a to především v úsporách energie. SPST je členem celoevropského sdružení stínicí techniky ES-SO, se kterým spolupracuje na nadnárodních projektech a na podpoře oboru stínicí techniky na evropské úrovni.

Společnost ISOTRA je dlouholetým členem SPST, podílí se vzdělávacích aktivitách svazu, jejichž cílem je stále zlepšovat úroveň pracovníků v našem oboru, přispívá odbornými publikacemi v magazínu Stínící a vratové techniky (SVT) a nedávno získala také certifikát „Ověřená firma v oboru stínicí techniky“, který svaz každoročně vydává. 

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1069 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1069 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.