Hledat
Sezónní témata
18. května 2022

Jak chránit zrak?

Redakce
3
1781 přečtení
Jak chránit zrak?
Náš zrak je jednou z nejcennějších věcí, kterou máme. Jak o něj pečovat, aby nám vydržel v co nejlepším stavu až do vysokého věku?

Jezte mrkev

...ale nejenom! Mrkev pomáhá v prevenci proti degradaci zraku díky obsahu beta karotenu a rodopsinu. Ten usnadňuje vidění v šeru, beta karoten zase vyživuje oční sítnici. Dioptrických vad vás pochopitelně mrkev ani jiná zelenina nezbaví, pestrá strava ale jednak dodává tělu stavební kameny pro zdravé oči, jednak je prevencí cukrovky druhého typu. A právě cukrovka může zapříčinit zhoršení zraku, ať už v podobě rozmazaného vidění, teček v zorném poli nebo nepříjemných „létajících mušek“. Proto věnujte pozornost svému jídelníčku, kromě mrkve do něj zařaďte také ryby, oříšky, potraviny bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Také kouření vede ke zhoršení vidění, především jde o poškození zrakového nervu nebo zvýšené riziko šedého zákalu.

Jděte k očaři a vyhýbejte se úrazům

Zhruba do čtyřiceti až pětačtyřiceti let byste měli navštívit očního lékaře jednou za tři až čtyři roky. Později je vhodné si oči nechat zkontrolovat častěji, pokud samozřejmě už nenosíte brýle nebo kontaktní čočky. V takovém případě si vás váš oftalmolog obvykle hlídá a zve podle potřeby.

Některé činnosti nesou zvýšené riziko úrazu oka. Jde například o svařování, mechanické obrábění, při němž odletují špony, nebo zacházení s chemikáliemi. Takovým činnostem se buďto vyhýbejte, nebo je provádějte v co nejbezpečnějších podmínkách a používejte ochranné brýle nebo jinou ochranu zraku.

Unavené a namáhané oči

Oči trpí také špatnou kvalitou vzduchu nebo monotónní činností, při které koukáme dlouhou dobu na stejné místo. Typicky jde o práci u počítače. Pokud máte takové zaměstnání, nezapomínejte si dělat přestávky a uplatňujte pravidlo 20-20-20: každých 20 minut odtrhněte oči od obrazovky a zaostřete na vzdálenější objekt (20 stop, tedy zhruba 6 metrů – třeba něco na protější stěně místnosti) po dobu 20 sekund.

Proti příliš suchému vzduchu pomáhá časté větrání a mrkání, používání čističky vzduchu, případně umělých slz. Také se ujistěte, že máte brýle nebo čočky se správným počtem dioptrií – příliš namáhané oči se dříve unaví.

Ach, to sluníčko…

Zraku neprospívá pološero, kdy musíme na čtení nebo na práci neustále mžourat a zaostřovat. Příliš mnoho slunečního svitu je ale také škodlivé. Rozhodně se nesmíme bez speciálních pomůcek dívat přímo do Slunce: už několik vteřin přímého pozorování může vaše oči nenávratně poškodit. Venku noste kvalitní brýle s UV filtrem, případně klobouk nebo čepici se širokou krempou.

Svítí vám neodbytné paprsky přímo do oken? Využijte některého z typů vnitřního stínění, které sluneční světlo rozptylují. Elegantní plisse, originální japonské stěny, případně interiérové rolety nebo vertikální žaluzie vám umožní mít doma dostatek světla na běžné činnosti a přitom chránit zrak před poškozením.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1781 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1781 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.