Hledat
Sezónní témata
26. října 2022

Halloween a Dušičky: pocta těm, kteří nás opustili

Redakce
3
1507 přečtení
Halloween a Dušičky: pocta těm, kteří nás opustili
Mnoho kultur po celém světě na přelomu října a listopadu nějakou formou vzpomíná na své předky a zesnulé členy rodiny. Jaké tradice provozujete okolo svátku Všech svatých vy a čím se můžete inspirovat?

Halloween

Na prvním místě se budeme věnovat Halloweenu ne proto, že bychom tento anglosaský svátek upřednostňovali, ale čistě z toho důvodu, že je v kalendáři nejdříve. Název Halloween pochází ze zkratky All Hallow’s Eve, tedy „večer před svátkem Všech svatých“. Svátek Všech svatých si západní křesťanství připomíná prvního listopadu a podobně, jako když například chodí Mikuláš v předvečer samotného svátku svatého Mikuláše, slavíme i Halloween v předvečer Všech svatých.

Halloween se u nás uchytil patrně proto, že jeho výzdoba je veselá a jednoduchá. Vyrábět nejrůznější strašidelné dekorace a dlabat dýně baví především děti, i pro dospělé jde ale o vítanou vzpruhu před nadcházejícím ponurou zimou. Zářivě oranžové dýně ale nejsou původní halloweenskou výzdobou: původně se vydlabávaly řepy, a to i u nás. Ve starém keltském kalendáři pak noci z 31. října na 1. listopadu vládnul Samhain, jeden ze čtyř hlavních svátků. Pro Kelty šlo o dobu, kdy se stírají hranice mezi světem živých a světem mrtvých, zesnulí se mohou dočasně vrátit na zem a živí zase navštívit podsvětí.

Ať už budete chtít oslavit Halloween, nebo keltský Samhain, nic vám nebrání v uspořádání oslavy třeba na zahradě, pokud nenastanou vyložené plískanice. A i kdyby nastaly, ochrání vás bioklimatická pergola se zatahovací střechou a postranním stíněním.

Día de Muertos

V Mexiku, ale i některých zemích Střední a Jižní Ameriky se připomínka našich drahých zesnulých nazývá jednoduše Den mrtvých. Jde o pestrou záležitost plnou kostýmů kostlivců, oranžových květin, jídla a pití. Tento fenomén zpodobnila v posledních letech i řada animovaných filmů, například Coco nebo Kniha života. Zesnulým rodiny zdobí speciální oltáře, kam umisťují jejich fotografie a prostírají oblíbené pokrmy nebožtíků. Inspirujte se obrázky z mexických oslav a vyrobte si třeba obrázek kostlivce jako dekoraci na sklo.

Dušičky

Na české Dušičky přijde řada až druhého listopadu, po Halloweenu (31. 10.) a svátku Všech svatých (1. 11.). České rodiny v tomto období tradičně navštěvují hřbitovy a upravují náhrobky svých příbuzných. O dušičkovém víkendu tak obvykle houstne doprava a v kombinaci s mlhami nebo dešti, které jsou v tuto dobu obvyklé, hrozí zvýšené riziko dopravních nehod. Část lidí proto chodí na hřbitov už o předcházejícím víkendu nebo na Den vzniku samostatného českého státu (28. 10.), kdy je volno a zavřené obchody.

Vyrobte si s námi podzimní věnec, který můžete pověsit na dveře, ale použít i jako originální dekorace na hrob.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1507 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1507 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.