Hledat
Udělej si sám
31. května 2021

Malování na kamínky

Redakce
2
4662 přečtení
Malování na kamínky

Možná jste už taky nějaké našli – skrývají se většinou na vyvýšeném místě u cesty, na zídkách, lavičkách, pařezech i ve větvích stromů, na zastávkách nebo v krabičkách geocachingových „keší“. Ozdobené kamínky, které mají na zadní straně PSČ a často i odkaz na facebookovou skupinu sběratelů. Zkuste nějaké vyrobit i sami – není to nic těžkého.

Kde koupit kameny na malování

Ideální kamínky na malování bývají k dostání v hobby marketech. Při nákupu ale dejte pozor, aby šlo o přírodní valounky bez povrchové úpravy – lesklé, dekorační kameny nebudou pro tvoření vhodné. Existují dokonce i specializované e-shopy na kameny. Materiál můžete samozřejmě nasbírat i v přírodě, může ale dát práci najít správně zaoblené kamínky bez ostrých hran, ani příliš velké, ani moc malé. 

868

Neodnášejte kameny z vysypaných oblastí předzahrádek nebo chodníků – slouží k odvádění vlhkosti.

Jak malovat kameny

Zapojte fantazii! Můžete malovat oblíbené motivy své nebo vašich dětí, třeba postavičky z kreslených seriálů, dopravní prostředky, květiny nebo smajlíky. Zkuste v procesu tvorby využít i tvar kamene – z bachratého bude ideální dýně, mrak nebo třeba UFO, z podlouhlého zase kaktus, mrakodrap či okurka.

Čím zdobit kameny: fixy, akrylové barvy nebo decoupage

Existuje několik metod, jak kamínky vyzdobit. Prvním krokem u každé z nich je kámen důkladně umýt a odmastit, třeba technickým lihem. Ideální je kamínek následně natřít podkladovou akrylovou barvou (například Balakrylem) a po zaschnutí pokračovat buď nanášením akrylových barev štětečkem, nebo akrylovými fixy. Kamínky můžeme zdobit i ubrouskovou metodou (decoupage), kdy na kamínky natřené podkladovou barvou nalepíme speciálním lepidlem na decoupage motiv vystřižený z ubrousku.

Existují například dokonce akrylové barvy, které ve tmě svítí.

869

Když jste s výzdobou spokojeni, přetřete kamínek bezbarvým akrylovým lakem nebo alespoň přestříkejte lakem na vlasy, aby se barvy při manipulaci nesetřely. Pokud plánujete delší vystavení povětrnostním vlivům, mělo by být vrstev laku několik. A chcete-li se zapojit do komunity sběratelů kamínků a třeba i sledovat jejich další osudy, nezapomeňte na spodní stranu přidat PSČ svého bydliště, případně i logo facebooku (bílé písmeno f v modrém rámečku) a název skupiny #Kamínky. Ve skupině pak můžete zveřejnit i fotografii s popisem místa, kde vaše kameny čekají na nalezení.

Baví vás malování kamínků? Zkuste s námi také malovat na sklo!

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4662 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4662 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.