Hledat
Sezónní témata
6. dubna 2023

Chraňte své zdraví: pomůže i kvalitní stínění

Redakce
3
852 přečtení
Chraňte své zdraví: pomůže i kvalitní stínění
Každoročně si 7. dubna připomínáme Světový den zdraví. Letos to je už 75 let od založení Světové zdravotnické organizace, která se snaží o globální osvětu ohledně nejrůznějších zdravotních problémů. K tomu, abychom byli zdravější, můžeme sami přispět mnoha způsoby. Jedním z nich je i stínicí technika.

Sluníčko jen tehdy, kdy ho potřebujete

Pro tvorbu vitaminu D je důležité vystavovat pokožku slunečním paprskům alespoň několik minut denně. Nadměrné slunění ale kůži škodí a může vést k nemocem kůže. Příliš ostré sluneční světlo může také poškodit zrak.

Díky stínění se můžete doma i venku slunit jen tehdy, kdy to uznáte za vhodné. Dokonce i moderní hliníkové pergoly mají funkci naklápění stropních lamel, takže si můžete čerstvý vzduch na zahradě  užívat bez rizika spálení.

Hledáte pohodlné zastínění balkonu nebo terasy? Zvažte místo slunečníků markýzu na zeď. Dokáže zakrýt větší prostor a ve staženém stavu lépe odolává větru.

Obrana proti přílišnému vedru i mrazu

Důkladné venkovní stínění hraje nezanedbatelnou roli v regulaci teploty v domácnosti a tedy i v šetření nákladů na klimatizaci či topení. Přehřáté obytné místnosti během léta mohou mít negativní dopad na náš zdravotní stav: zhoršují kvalitu spánku, příliš velká teplota spolu s nedostatečným pitným režimem mohou způsobit dehydrataci a v krajních případech i úpal.

Od zaklopených venkovních žaluzií nebo zatažených předokenních rolet se horko odráží a interiér se tolik nezahřívá. V zimě naopak pomáhají udržet teplo uvnitř domu, takže se okny tolik nevyzáří ven.

 

Snížení nákladů na klimatizaci a na vytápění se pozitivně projeví i na stavu domácích financí. Ten sice nemá přímý vliv na naše fyzické zdraví, ale přinejmenším může přispět k lepšímu psychickému stavu. A ten rozhodně ovlivňuje celkovou kondici organismu a například i rychlost zotavování se z nemocí.

Ochrana proti hluku

Naše zdraví poškozuje i nadměrný hluk. Vysoká hladina hluku znemožňuje odpočinek, poškozuje sluch, snižuje imunitu a má negativní vliv na kardiovaskulární soustavu. Přitom efektivní venkovní žaluzie, případně zatažené předokenní rolety snižují hladinu hluku přicházejícího zvenčí. Chrání tedy nejen náš zrak, ale i sluch.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
852 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
852 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.