Hledat
Sezónní témata
26. září 2022

Výlety pro babí léto: odpočiňte si v podzimní přírodě

Redakce
3
792 přečtení
Výlety pro babí léto: odpočiňte si v podzimní přírodě
27. září je Světový den turistiky. Ať už jste zvyklí chodit na pěší výlety každý víkend, nebo se do přírody vydáte jen občas, vypravte se koncem září na výlet s naším průvodcem – máme tip pro každý kraj České republiky.

Turistika pomáhá zlepšit fyzičku i psychický stav

Pravidelná chůze je velmi zdravá – posiluje srdce, snižuje riziko cukrovky a zlepšuje spánek. Kromě toho působí blahodárně i na naši psychiku. Dlouhá procházka odbourá stres, zlepšuje náladu a můžeme si při ní i příjemně popovídat. Tělesný pohyb nás navíc zahřeje.

Výlety po Čechách

Praha není jen souhrn stavebních památek. I v blízkosti centra najdete parky a lesoparky, kde se dá procházet i několik hodin. Opravdovou turistiku si můžete dopřát třeba v přírodním parku Šárka-Lysolaje, kterým vede několik turistických tras.

Ve Středočeském kraji najdete nepřeberné množství vycházkových tras. Jestli jste ji ještě nezkoušeli, navštivte první českou turistickou trasu ze Štěchovic ke Svatojánským proudům. Vznikla už 11. května 1889.

Rádi při procházkách pozorujete zvířata nebo rostliny? Zůstaňte v hlavním městě Plzeňského kraje a navštivte jeho zoologickou a botanickou zahradu. Určitě toho nachodíte dost a dost.

V Jihočeském kraji zamiřte na Šumavu a projděte se k prameni Teplé Vltavy. Vede k němu pohodlná vyasfaltovaná cesta.

Pojďte se vypravit na sever, a dokud ještě nemrzne, navštivte v Ústeckém kraji některý z vrcholů Českého středohoří – nejlépe slavnou Milešovku. Výstup v zimě a v plískanici je o dost náročnější.

Směřujete do Karlovarského kraje? Nevynechte krátkou procházku po rašeliništi Soos. Dvoukilometrovou trasu zvládnou i netrénovaní turisté nebo maminky s kočárky.

V Libereckém kraji lákají opět hlavně kopce. Koho baví neustálé změny terénu, užije si okruh Hruboskalským skalním městem – navíc s vyhlídkou na zámek Hrubá Skála.

Královehradecký kraj nabízí spoustu výšlapů v Krkonoších, Adršpašsko-teplických skalách i Orlických horách. Ale jestli se vám do hor zrovna nechce, zkuste procházku romantickým údolím Plakánek nedaleko hradu Kost.

V Pardubickém kraji na vás čeká turistický hit – 721 metrů dlouhý visutý most v resortu Dolní Morava. Budete téměř sto metrů nad údolím. Troufnete si ho přejít?

Kam na výšlap na Moravě

Z Dolní Moravy je to do Olomouckého kraje jen krůček. Vsaďte třeba na rozhlednu Velký Kosíř, kam vedou stezky z několika okolních obcí.

Jste v Moravskoslezském kraji? Největší moravská zřícenina, hrad Hukvaldy, si vyloženě říká o návštěvu. Cestou nepřehlédněte sochu lišky Bystroušky.

Nejoblíbenějším výletním cílem Jihomoravského kraje je po zásluze Pálava. Dobuďte třeba zříceninu Děvičky u Pavlova.

Byla by škoda být ve Zlínském kraji a vyhnout se Moravskoslezským Beskydům. Kdy jste byli naposledy na Radhošti? Dejte si ještě jeden výstup, než skončí turistická sezóna.

Prošli jste se? Doplňte aktivní odpočinek klidným posezením, například pod zahradní pergolou, dokud počasí ještě trochu přeje.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
792 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
792 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.