Hledat
Dům a zahrada
10. prosince 2018

Velký předvánoční úklid. Na co nezapomenout?

Redakce
5
2247 přečtení
Velký předvánoční úklid. Na co nezapomenout?

Vánoce jsou pro mnohé z nás tím nejkrásnějším obdobím v roce. Vedle radostných chvil a pohody s sebou přinášejí však spoustu stresu s přípravami. Mezi ty nejméně oblíbené patří velký úklid, který do povinných příprav zařazuje většina českých domácností. Jak mít s úklidem co nejméně trápení a na co hlavně nezapomenout?

Hodně vám pomůže, když si vytvoříte seznam činností, ze kterých se váš úklid skládá - utírání prachu, vyklízení skříní, čištění dlaždiček v koupelně, atd. Budete tak mít lepší přehled, co jste už udělali a co vám ještě zbývá. Dále si úklid můžete rozdělit i podle místností a pater, která obýváte, což oceníte zejména v případě, že bydlíte ve velkém domě.

A jak by měl ideální úklid vypadat?

Obývák

V obýváku jste už možná s úklidem zběhlí, ale ten vánoční si přece jen žádá důkladnější přístup. Kromě klasického utírání prachu se pusťte i do uklízení skříní, obývací stěny a popřípadě knihovny. Součástí úklidu by mělo být i vyčištění sedačky, ať se můžete při koukání na pohádky pohodlně posadit do čistého. Sedačku můžete buď vyluxovat vysavačem, anebo vyčistit mokrou cestou pomocí speciálního přístroje

Kuchyň

Co se týče kuchyně, do uklízecí procedury zahrňte i čištění lednice a trouby. Dále si pohrajte s vyleštěním všech dlaždiček a spár a nezapomeňte uklidit i ve špajzu. Vyhoďte prošlé potraviny a udělejte místo na vánoční zásoby. V každém případě úklid kuchyně nepodceňte, neboť právě zde se odehrává štědrovečerní večeře a taková příležitost by se měla odehrávat v pěkném a čistém prostředí. 

Koupelna

V koupelně na vás opět budou čekat dlaždičky, spáry a všechny povrchy, na které dopadá voda a usazuje se v nich špína. Také vyčistěte zrcadla, poličky s kosmetikou a nezapomeňte vyprat koupelnovou rohožku. Při úklidu v koupelně se vám budou hodit silnější čisticí prostředky, ale pokud jste fanoušci ekologické drogerie, zkuste například vyčistit spáry grapefruitem nebo citronem. Koupelnu krásně provoníte a navíc uděláte něco pro přírodu. 

Ložnice

V ložnici se soustřeďte spíše na skříně a obsah v nich. Vyndejte všechny věci a utřete prach vevnitř skříní. Dlouho nenošené oblečení můžete věnovat na charitu, a tak udělat dobrý skutek. Těsně před Vánoci si vyměňte ložní prádlo, např. můžete použít povlečení s vánočním dekorem, a tak si vykouzlíte vánoční atmosféru i v ložnici. 

Předsíň

V předsíni se často válí věci, které denně používáme. Boty, dětské batohy, ale i kabelky a další doplňky ukliďte do skříní, ať o ně ve vánočním stresu nezakopnete. Předsíň je také první místností, kterou návštěva vidí. Snažte se tedy zde udržovat pořádek, ať se vaši blízcí cítí u vás dobře ihned po příchodu. 

Okna

Posledním úkolem, který vás při velkém vánočním úklidu čeká, jsou okna. Jen tak bude váš úklid kompletní a naprosto dokonalý. Nejdříve umyjte okna zvenku, pak se pusťte do vnitřních částí. Nezapomeňte ani na žaluzie. Použijte na ně jemný hadr a trochu saponátu. Žaluzie dokonale zbavíte prachu a vaše okna budou zářit víc, než svíčky na vánočním stromečku. A venkovní žaluzie? O tom jsme již psali v tomto článku.

Zbytečně se nestresujte

Cílem vánočního úklidu je vytvořit útulnou atmosféru a své obydlí připravit na krásný vánoční čas. Rozhodně se zbytečně nestresujte a nepanikařte, pokud něco nestihnete. Určitě se o úklid podělte i s dalšími členy domácnosti. Nebojte se zapojit děti (pokud nejsou úplně malé) a také manžela. Jen dávejte pozor, aby případní pomocníci nenašli nezabalený dárek. Po dokončení úklidu se natáhněte na sedačku, pusťte si oblíbenou pohádku a dopřejte si zaslouženou porci cukroví.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2247 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2247 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.