Hledat
Dům a zahrada
25. ledna 2019

Plánování vylepšení zahrady část 1.

Redakce
7
2128 přečtení
Plánování vylepšení zahrady část 1.

Chystáte se upravit svou zahradu nebo ji obnovit? Neuvažujete pouze o drobných změnách, abyste měli zahradu krásnější? Dopřejte si dostatek času na její plánování. Vše co vás napadne si sepište, nakreslete si plánek, napište si seznam rostlin, které chcete v zahradě mít. Pokud nejste odborník, můžete při vylepšování zahrady narazit na různé překážky.

Než si vyberete, zda budete zahradu upravovat sami či s pomocí odborníků, promyslete si velikost a umístění zahrady, k jakému účelu bude sloužit, kolik času můžete věnovat údržbě.

Vyplatí se povolat na pomoc architekta?

Jste-li zkušení zahradníci a máte dostatek času na budování své nové zahrady, poradíte si nejspíš sami. Pokud ovšem nerozeznáte jednotlivé druhy rostlin od sebe, neradi děláte špinavou práci nebo nemáte čas, pak se vyplatí povolat na pomoc architekta nebo zkušené zahradníky. Zkušenějším postačí pouze konzultace, začátečníci si mohou u architekta objednat studii, ve které architekt poradí s rozložením ploch, umístěním základních prvků zahrady. Projektant vás upozorní na případné chyby a překážky, provede předběžnou kalkulaci nákladů. 

117

Kompletní projekt bude obsahovat

  • přesný popis technologií
  • kompletní osazovací plán
  • detaily jezírka, pergoly, řez skladbou cesty
  • podrobný výkaz výměr

Architekt může také fungovat jako případný dozor při realizaci. Služby architektů se cenovým rozpětím liší. 

Jak vybrat vhodného architekta?

Zahradní architekt vám bude dobrým pomocníkem a ušetří vám peníze, pokud jsou dodrženy určité podmínky. Vhodného architekta poznáte podle těchto bodů: 

  • Věnuje dostatek času pro komunikaci s vámi
  • Zjistí podrobně všechna vaše přání a požadavky
  • Zajímá ho, kolik času budete zahradě věnovat a jak ji budete využívat
  • Seznámí se se všemi parametry zahrady 

Pokud se rozhodnete využít služby architekta, neznamená to, že nesmíte do celého procesu vstupovat. Naopak. Správný odborník bude chtít znáte vaše stanovisko a vše s vámi prokonzultuje. Někomu se může zdát cena za projekt vysoká, nicméně nesprávným technickým řešením zahrady můžete ve výsledku ztratit mnohem více peněz.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2128 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2128 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.