Hledat
Dům a zahrada
13. března 2019

Březen na zahradě. Co všechno bychom měli udělat?

Redakce
8
2601 přečtení
Březen na zahradě. Co všechno bychom měli udělat?
V březnu se začíná příroda probouzet a tak není čas zahálet. Čeká nás mnoho úkolů. Přinášíme vám stručný přehled věcí, které bychom měli v zahradě udělat.

Okrasná zahrada 

Prvním krokem je je vyčistit trvalkové záhony, probrat popínavé rostliny a cibuloviny. V případě, že ještě klesají teploty pod nulu, přikryjte je chvojím. Trvalkám můžete půdu obohatit hnojem a uleželým kompostem. Podle počasí také zastřihněte trsy bylinných a dřevitých pivoněk. 

Pokud se chcete pustit do přesazování nebo výsadby dřevin, je v březnu ideální doba. Rozhodně však nic neuspěchejte a sledujte předpovědi počasí, pokud se neobjeví ještě mrazíky. Pak je lepší počkat. 

Můžete se pustit do sestřihu okrasných trav a stejně tak odstranit suché listy u kapradin.

149

Užitková zahrada

V březnu je čas upravit zryté záhony a můžete začít vysazovat otužilejší druhy zeleniny jako jsou mrkev, černý kořen, salát, kopr, ředkvičky a další. Do záhonů dejte mulč nebo černou PE folii, abyste nemuseli tolik zavlažovat. 

Do 10. března vysazujte papriky a ostatní druhy zeleniny. Cukety, rajčata, okurky nebo květák vysejte do truhlíku pro předpěstování. 

Zkontrolujte, zda stromy nepoškodily přes zimu mrazy nebo hlodavci. Rány postižených stromků ošetřete a zatřete štěpařským voskem. Stejně tak můžete stromy opatřit postřikem proti přezimujícím škůdcům jako jsou například svilušky. 

146
147
148

Pokojové rostliny

Přesaďte pokojové rostliny, které už potřebují více prostoru. Nový květináč by měl být jen o něco málo větší oproti původnímu. 

Je správná doba na řízkování pokojových květin, které chcete rozmnožit. 

Začněte otužovat balkonové květiny, které byly přes zimu schované v teple. Stačí časté větrání a postupné zvyšování zálivky.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2601 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2601 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.