Hledat
Dům a zahrada
13. března 2019

Březen na zahradě. Co všechno bychom měli udělat?

Redakce
8
2673 přečtení
Březen na zahradě. Co všechno bychom měli udělat?
V březnu se začíná příroda probouzet a tak není čas zahálet. Čeká nás mnoho úkolů. Přinášíme vám stručný přehled věcí, které bychom měli v zahradě udělat.

Okrasná zahrada 

Prvním krokem je je vyčistit trvalkové záhony, probrat popínavé rostliny a cibuloviny. V případě, že ještě klesají teploty pod nulu, přikryjte je chvojím. Trvalkám můžete půdu obohatit hnojem a uleželým kompostem. Podle počasí také zastřihněte trsy bylinných a dřevitých pivoněk. 

Pokud se chcete pustit do přesazování nebo výsadby dřevin, je v březnu ideální doba. Rozhodně však nic neuspěchejte a sledujte předpovědi počasí, pokud se neobjeví ještě mrazíky. Pak je lepší počkat. 

Můžete se pustit do sestřihu okrasných trav a stejně tak odstranit suché listy u kapradin.

149

Užitková zahrada

V březnu je čas upravit zryté záhony a můžete začít vysazovat otužilejší druhy zeleniny jako jsou mrkev, černý kořen, salát, kopr, ředkvičky a další. Do záhonů dejte mulč nebo černou PE folii, abyste nemuseli tolik zavlažovat. 

Do 10. března vysazujte papriky a ostatní druhy zeleniny. Cukety, rajčata, okurky nebo květák vysejte do truhlíku pro předpěstování. 

Zkontrolujte, zda stromy nepoškodily přes zimu mrazy nebo hlodavci. Rány postižených stromků ošetřete a zatřete štěpařským voskem. Stejně tak můžete stromy opatřit postřikem proti přezimujícím škůdcům jako jsou například svilušky. 

146
147
148

Pokojové rostliny

Přesaďte pokojové rostliny, které už potřebují více prostoru. Nový květináč by měl být jen o něco málo větší oproti původnímu. 

Je správná doba na řízkování pokojových květin, které chcete rozmnožit. 

Začněte otužovat balkonové květiny, které byly přes zimu schované v teple. Stačí časté větrání a postupné zvyšování zálivky.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2673 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2673 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.