Hledat
Dům a zahrada
13. září 2018

V září na zahradě nezahálejte

Redakce
6 min
1744 přečtení
V září na zahradě nezahálejte

Září je pro zahradníky nejpernější měsíc v roce. Je totiž třeba stihnout fůru práce, aby zahrádka byla příští rok hezká a udržovaná. Pokud podzimní přípravu zahrady podceníte, riskujete, že jste se celý rok pachtili nadarmo - úrodě se nebude dařit, plevel se objeví i tam, kde byste jej nečekali, a na váš trávník bude smutný pohled. Do čeho byste se měli během září pustit?

Skliďte veškerou úrodu

Září je ideální dobou ke sklizni veškerých plodů, které se nám podařilo vypěstovat. Z ovoce dozrávají jablka, hrušky, švestky, ale také i broskve a ostružiny. Pokud pěstujete jahody, které dozrávají dvakrát ročně, skliďte je během září také.

Sklizené ovoce můžete využít na několik způsobů. Vedle tradičního zavařování na kompot se můžete pustit do výroby domácí marmelády nebo moštu. Nejjednodušší cestou k zachování vitamínů a minerálních látek je nechat ovoce usušit. Během teplých zářijových dnů můžete ovoce sušit i venku. Jak ovoce usušit efektivně radíme v tomto článku.

Zasaďte okrasné květiny a zeleninu

Během podzimu je třeba vysázet veškeré rostlinky, které chcete pěstovat. Za teplých zářijových dnů vysázejte jarní cibuloviny, jako jsou bledule, kosatce, sněženky, tulipány a narcisy. Malé cibuloviny vkládejte do hloubky 7 cm, ty větší snesou hloubku 15 cm. Dalším pravidlem je sázet vedle sebe příbuzné cibuloviny. Ideální rozestup pro menší cibuloviny je 5 cm, u větších nechejte vzdálenost klidně 10 cm.

Během září můžete vykopat jamky na okrasné dřeviny - dostatečným zvětráním připravíte ideálním půdu pro nové sazenice.

Jamky pravidelně zalévejte a nové sazenice zasaďte až v říjnu. Pokud se chcete dočkat čerstvé úrody zeleniny ještě před zimou, vysázejte hned na začátku září špenát, zimní salát nebo ředkvičky.

7

Zbavte se plevele, dokud je čas

Říkáte si, že v září je s plevelem konec? Tak to ani omylem. Právě v září byste se jej měli důkladně zbavit, abyste s ním neměli na jaře spoustu práce. Půdu zbavenou plevele nezapomeňte mulčovat – zamezíte tak vzniku dalšího plevele.

Trávník si zaslouží vertikutaci

Poslední věc, kterou byste určitě neměli podcenit, je péče o trávník. Během září jej určitě posekejte, ale příliš jej nezavlažujte – pouze pokud by bylo velké sucho. Na konci září nezapomeňte trávník odvzdušnit tzv. vertikutací – jemným prořezáním trávník zbavíte plsti, a tím umožníte přístup vody, vzduchu a živin ke kořínkům. Díky vertikutaci vám na jaře poroste pěkný trávník.

Nezapomeňte ani na venkovní žaluzie

Kromě sklizně, květinek a trávníků je třeba se postarat o vaše venkovní žaluzie, aby vám co nejdéle vydržely. Ke konci září se můžete pustit do jejich údržby. Stačí, když je umyjete a zbavíte od nánosů hmyzu a listí. Stručný návod, jak umýt venkovní žaluzie, najdetetady.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1744 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1744 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.