Hledat
Udělej si sám
5. ledna 2023

Relaxace doma 4 – odreagování v kuchyni

Redakce
3
1225 přečtení
Relaxace doma 4 – odreagování v kuchyni
Kuchyň vnímáme každý jinak. Co jsou pro jednoho galeje neustálého vymýšlení jídel, vaření a umývání nádobí, tam si jiný odpočine u kreativního vytváření dobrot a nenáročné fyzické práce, u které nepotřebuje přemýšlet. Jak na to, aby pro nás byl čas strávený v kuchyni příjemným oddechem od ostatních povinností?

Usnadněte si vaření

Zamyslete se, co je pro vás při vaření největší překážkou. Je to vymýšlení jídel? Po konzultaci s rodinou zaveďte pravidelný jídelníček, který bude rotovat například každé dva týdny. Nebo, pokud pevný řád ostatním členům rodiny nevyhovuje, ať každý týden vymyslí jídla někdo z nich. Nedovedete dodržovat recepty? Nenuťte se do toho, stanovte si jednu nebo dvě ústřední ingredience a vařte „kolem nich“.

Předem připravený jídelníček pomůže i v rodině, kde někdo trpí potravinovými alergiemi, musí dodržovat speciální dietu nebo kde jsou vybíravé malé děti.

Ergonomie přípravy jídla

Práce v kuchyni bude příjemnější, když vás z ní nebudou bolet záda, nebudete muset pro každou drobnost běhat z jednoho konce na druhý anebo vám nebude zapadající slunce každý večer svítit do očí. Myslete na ergonomii už při zařizování, případně rekonstrukci: kuchyňská linka by měla mít desku v takové výšce, aby s ní předloktí osoby, která ji bude nejčastěji používat, nesvíralo větší úhel než 45 °. U sporáku přitom může být i nižší, u dřezu naopak vyšší.

Pro postavu vysokou 165–175 cm je optimální výška desky 85 cm. Osobám, které měří 175 až 185 cm, bude vyhovovat deska ve výši 90 cm. Ještě vyšší postavy mohou mít pracovní plochu 95 cm od země.

Základem správného návrhu kuchyně je praktické uspořádání tří hlavních zón: varné, mycí a úložné (lednička, spíž). Na kraji má být úložná zóna, z které vyndáme potraviny, uprostřed mycí a na druhé straně varná. Mezi těmito třemi zónami by tak vždy měla být pracovní plocha (vyskládání z chladničky před mytím a příprava po mytí na vaření) a mezi všemi plochami by se mělo dát volně pohybovat.

Dva způsoby, jak si zpříjemnit úklid

Málokdo miluje úklid v kuchyni. Většinou jde o nepříjemnou povinnost, kterou je navíc nutné opakovat i několikrát denně. Existuje několik přístupů, jak se s tím vypořádat: někdo prostě zatne zuby, udělá, co je nutné, a příliš nad tím nepřemýšlí. Je ale možné si čas strávený úklidem i užít. Jednou cestou je poslech hudby, podcastů nebo audioknih. Práce nám jde rychleji od ruky a oblíbená hudba nebo nové informace nás příjemně naladí.

Opačný přístup vychází z principů mindfulness: plně se soustředit na každou činnost, kterou prožíváme. V případě mytí nádobí se koncentrujeme na materiál houbičky, vůni mycího prostředku, hustotu pěny a proces umývání každého kousku zvlášť. Jak se liší mytí různých materiálů, jaký je rozdíl, když houbička klouže po dřevu, porcelánu nebo plastu? Při plném soustředění může být i obyčejný úklid kuchyně zajímavým zážitkem.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1225 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1225 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.