Hledat
Udělej si sám
5. ledna 2023

Relaxace doma 4 – odreagování v kuchyni

Redakce
3
1938 přečtení
Relaxace doma 4 – odreagování v kuchyni
Kuchyň vnímáme každý jinak. Co jsou pro jednoho galeje neustálého vymýšlení jídel, vaření a umývání nádobí, tam si jiný odpočine u kreativního vytváření dobrot a nenáročné fyzické práce, u které nepotřebuje přemýšlet. Jak na to, aby pro nás byl čas strávený v kuchyni příjemným oddechem od ostatních povinností?

Usnadněte si vaření

Zamyslete se, co je pro vás při vaření největší překážkou. Je to vymýšlení jídel? Po konzultaci s rodinou zaveďte pravidelný jídelníček, který bude rotovat například každé dva týdny. Nebo, pokud pevný řád ostatním členům rodiny nevyhovuje, ať každý týden vymyslí jídla někdo z nich. Nedovedete dodržovat recepty? Nenuťte se do toho, stanovte si jednu nebo dvě ústřední ingredience a vařte „kolem nich“.

Předem připravený jídelníček pomůže i v rodině, kde někdo trpí potravinovými alergiemi, musí dodržovat speciální dietu nebo kde jsou vybíravé malé děti.

Ergonomie přípravy jídla

Práce v kuchyni bude příjemnější, když vás z ní nebudou bolet záda, nebudete muset pro každou drobnost běhat z jednoho konce na druhý anebo vám nebude zapadající slunce každý večer svítit do očí. Myslete na ergonomii už při zařizování, případně rekonstrukci: kuchyňská linka by měla mít desku v takové výšce, aby s ní předloktí osoby, která ji bude nejčastěji používat, nesvíralo větší úhel než 45 °. U sporáku přitom může být i nižší, u dřezu naopak vyšší.

Pro postavu vysokou 165–175 cm je optimální výška desky 85 cm. Osobám, které měří 175 až 185 cm, bude vyhovovat deska ve výši 90 cm. Ještě vyšší postavy mohou mít pracovní plochu 95 cm od země.

Základem správného návrhu kuchyně je praktické uspořádání tří hlavních zón: varné, mycí a úložné (lednička, spíž). Na kraji má být úložná zóna, z které vyndáme potraviny, uprostřed mycí a na druhé straně varná. Mezi těmito třemi zónami by tak vždy měla být pracovní plocha (vyskládání z chladničky před mytím a příprava po mytí na vaření) a mezi všemi plochami by se mělo dát volně pohybovat.

Dva způsoby, jak si zpříjemnit úklid

Málokdo miluje úklid v kuchyni. Většinou jde o nepříjemnou povinnost, kterou je navíc nutné opakovat i několikrát denně. Existuje několik přístupů, jak se s tím vypořádat: někdo prostě zatne zuby, udělá, co je nutné, a příliš nad tím nepřemýšlí. Je ale možné si čas strávený úklidem i užít. Jednou cestou je poslech hudby, podcastů nebo audioknih. Práce nám jde rychleji od ruky a oblíbená hudba nebo nové informace nás příjemně naladí.

Opačný přístup vychází z principů mindfulness: plně se soustředit na každou činnost, kterou prožíváme. V případě mytí nádobí se koncentrujeme na materiál houbičky, vůni mycího prostředku, hustotu pěny a proces umývání každého kousku zvlášť. Jak se liší mytí různých materiálů, jaký je rozdíl, když houbička klouže po dřevu, porcelánu nebo plastu? Při plném soustředění může být i obyčejný úklid kuchyně zajímavým zážitkem.

Redakce

Nejnovější

Udělej si sám
22. dubna 2025

Oprava sítě proti hmyzu s návodem od ISOTRA

Redakce
4
1938 přečtení
Oprava sítě proti hmyzu s návodem od ISOTRA
Síť proti hmyzu je nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti. Po čase se však může poškodit – protrhne se, uvolní nebo jednoduše zestárne a ztratí svou pevnost. Dobrou zprávou je, že výměna síťoviny v rámu není žádná věda! S naším jednoduchým návodem to zvládnete svépomocí během několika minut.
Sezónní témata
17. dubna 2025

Velikonoce den po dni: Tradice, které dávají smysl i dnes

Redakce
4
1938 přečtení
Velikonoce den po dni: Tradice, které dávají smysl i dnes
Jen několik volných dnů na začátku jara? Kdepak! Velikonoční tradice mají původ hluboko v historii – některé jsou křesťanské, jiné pohanské, všechny ale v sobě nesou symboliku nového začátku, naděje a znovuzrození. Během několika dnů vystřídáme klid i veselí, horečné přípravy i bujaré oslavy. Co z dávných tradic převzít do rodinných oslav?