Hledat
Dům a zahrada
18. března 2019

Plánování vylepšení zahrady část 3.

Redakce
1898 přečtení
Plánování vylepšení zahrady část 3.

Máte naplánováno vylepšení zahrady a spolu s architektem jste našli nejlepší možné řešení? Máte vše potřebné nakoupeno? Nyní je čas začít s realizací plánovaného vylepšení zahrady. Jak na to?

Kdy začít s realizací? 

Délka trvání přeměny zahrady se liší podle toho, jak náročné budou stavební úpravy, na kterých jste se s architektem dohodli a také podle velikosti zahrady. Samotná realizace závisí na terénních úpravách a montáží závlahového systému. Veškeré kroky jsou závislé také na počasí a ročním období, ve kterém jsou prováděny.

Počítejte s tím, že v létě půda rychleji vysychá a práce ubíhá rychleji, než když začnete s úpravami na podzim, kdy prší. Malá úprava zahrady může být hotová za tři dny, realizace většího projektu může zabrat i několik týdnů. 

151

Vylepšení zahrady krok za krokem

Při úpravách zahrady i založení nové, je potřeba začít s již zmíněnými terénními pracemi. Je potřeba srovnat terén či naopak jej vymodelovat, případně vyhloubit jezírko, bazén, atd. Ke tvarování terénu se skvěle hodí přebytečná zemina. Svažitý terén můžete zpevnit suchou zídku z kamene. Přitom je třeba dbát na správné spádování pozemku a na rozvoz původních vrstev zeminy, aby nebyla kvalitní ornice jako spodní vrstva. 

152

Krok za krokem

Při vylepšování zahrady se celou dobou řídíme projektem. Obvykle musíme mít jednotlivé kroky realizace naplánovány dopředu.

  • Nejprve se provádí hrubé terénní úpravy, kdy se z ornice odstraní velké kameny, případně suť a jiný odpad.
  • V případě, že není možné ve stávající zemině založit trávník, je potřeba položit trávníkový substrát.
  • Terény se dokončují do konečné podoby.
  • Následuje výsadba rostlin, založení trávníku a dokončovací práce.
Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1898 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1898 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.