Hledat
Sezónní témata
13. října 2023

Oslavte den čokolády

Redakce
2
718 přečtení
Oslavte den čokolády
Kdo by neměl rád čokoládu? Praví čokoholici vědí, při jaké teplotě ji skladovat, při jaké konzumovat a proč by rozhodně neměla přijít na přímé slunce.

Hořká, mléčná, bílá a Ruby

V dětství jsme znali hořkou a mléčnou, později objevili i bílou. Existuje ale ještě čtvrtý typ, který se vyrábí z kakaových bobů odrůdy Ruby tajným postupem, jehož součástí je například i kyselina citronová. Výsledná čokoláda je nezaměnitelně růžová a chutná nezaměnitelně jako klasická čokoláda s ovocnými a vanilkovými tóny navíc.

  • Světový den čokolády – 7. července
  • Mezinárodní den čokolády – 13. září
  • Den čokolády – 28. října
  • Den čokoládových cukrovinek – 28. prosince

Skladujte v chladu a suchu, ale ne v chladničce

Uchovávání čokolády je samo o sobě trochu alchymie. Pokud bude v příliš horkém prostředí, bude se roztékat. V případě kontaktu se vzduchem a slunečním světlem navíc dochází k oxidaci. Přílišný chlad a vlhkost nebo časté střídání teplot ale zase vede ke kondenzaci a takzvanému výkvětu. Čokoláda tak rozhodně nepatří do chladničky, jednak kvůli přílišnému chladu a vlhkosti, ale také proto, že velmi snadno přijímá okolní pachy. Ideální teplota je mezi 12 a 20 stupni, v suchu a stálé teplotě, odděleně od silně aromatických jídel nebo látek. A pozor, ani v ideálních podmínkách nevydrží navěky. Raději byste její konzumaci neměli oddalovat déle než rok.

Ideálním prostorem je tedy dobře stíněná a nepříliš teplá spíž nebo spížní skříň. Máte-li kuchyň nebo spíž s okny na jih, pomůže je od horka odizolovat například venkovní žaluzie. Ve spíži s okny na sever vám stačí klidně i klasické hliníkové horizontální žaluzie anebo jednoduchá látková roleta.

Kde a jak si čokoládu nejlépe vychutnáte

Zapomeňte na potajmu ulamované čtverečky čokolády na vaření. Je lepší si jednou za čas dopřát kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, nejlépe ze specializované řemeslné čokoládovny nebo  od mistra čokolatiéra, a ty si pak v klidu a v dobré společnosti vychutnat. I když se dny už krátí, pořád je hezky a Den čokolády tak můžete oslavit klidně na zahradě, třeba s přáteli pod pergolou degustací různých příchutí výběrové kakaové pochoutky.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
718 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
718 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.