Hledat
Sezónní témata
13. října 2023

Oslavte den čokolády

Redakce
2
1127 přečtení
Oslavte den čokolády
Kdo by neměl rád čokoládu? Praví čokoholici vědí, při jaké teplotě ji skladovat, při jaké konzumovat a proč by rozhodně neměla přijít na přímé slunce.

Hořká, mléčná, bílá a Ruby

V dětství jsme znali hořkou a mléčnou, později objevili i bílou. Existuje ale ještě čtvrtý typ, který se vyrábí z kakaových bobů odrůdy Ruby tajným postupem, jehož součástí je například i kyselina citronová. Výsledná čokoláda je nezaměnitelně růžová a chutná nezaměnitelně jako klasická čokoláda s ovocnými a vanilkovými tóny navíc.

  • Světový den čokolády – 7. července
  • Mezinárodní den čokolády – 13. září
  • Den čokolády – 28. října
  • Den čokoládových cukrovinek – 28. prosince

Skladujte v chladu a suchu, ale ne v chladničce

Uchovávání čokolády je samo o sobě trochu alchymie. Pokud bude v příliš horkém prostředí, bude se roztékat. V případě kontaktu se vzduchem a slunečním světlem navíc dochází k oxidaci. Přílišný chlad a vlhkost nebo časté střídání teplot ale zase vede ke kondenzaci a takzvanému výkvětu. Čokoláda tak rozhodně nepatří do chladničky, jednak kvůli přílišnému chladu a vlhkosti, ale také proto, že velmi snadno přijímá okolní pachy. Ideální teplota je mezi 12 a 20 stupni, v suchu a stálé teplotě, odděleně od silně aromatických jídel nebo látek. A pozor, ani v ideálních podmínkách nevydrží navěky. Raději byste její konzumaci neměli oddalovat déle než rok.

Ideálním prostorem je tedy dobře stíněná a nepříliš teplá spíž nebo spížní skříň. Máte-li kuchyň nebo spíž s okny na jih, pomůže je od horka odizolovat například venkovní žaluzie. Ve spíži s okny na sever vám stačí klidně i klasické hliníkové horizontální žaluzie anebo jednoduchá látková roleta.

Kde a jak si čokoládu nejlépe vychutnáte

Zapomeňte na potajmu ulamované čtverečky čokolády na vaření. Je lepší si jednou za čas dopřát kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, nejlépe ze specializované řemeslné čokoládovny nebo  od mistra čokolatiéra, a ty si pak v klidu a v dobré společnosti vychutnat. I když se dny už krátí, pořád je hezky a Den čokolády tak můžete oslavit klidně na zahradě, třeba s přáteli pod pergolou degustací různých příchutí výběrové kakaové pochoutky.

Redakce

Nejnovější

Dům a zahrada
7. července 2025

Zahrada jako letní obývák: Jak stínicí technika promění venkovní prostor

Redakce
4
1127 přečtení
Zahrada jako letní obývák: Jak stínicí technika promění venkovní prostor
Zahrada nebo terasa dnes už dávno neslouží jen k pěstování květin a zeleniny. V posledních letech se stále více proměňují v prodloužený obytný prostor, téměř letní obývák, kde se odpočívá, stoluje, pracuje i baví s přáteli. Aby však byla tato venkovní zóna pohodlná a využitelná během celého dne, nestačí jen zahradní nábytek a gril. Klíčovou roli hraje stínicí technika, která pomáhá regulovat teplotu, chrání před ostrým sluncem, deštěm nebo větrem a dodává prostoru útulnost i styl.
Dům a zahrada
17. června 2025

Biofilní pergola: Jak se lépe propojit s přírodou?

Redakce
4
1127 přečtení
Biofilní pergola: Jak se lépe propojit s přírodou?
Setkali jste se už s výrazem biofilní? Vyjadřuje lásku k přírodě a potřebu dostat co nejvíce přírodních prvků do běžného života. Biofilní design je architektonický přístup, který propojuje náš životní prostor a přírodu. Jde o stále populárnější trend – a v pergole si ho můžete užít nejsnáze.