Hledat
Sezónní témata
15. ledna 2021

Jak postavit iglú?

Redakce
6449 přečtení
Jak postavit iglú?

Venku závěje sněhu, předpověď hlásí mrazy. Využijte toho a postavte si vlastní iglú – máme pro vás návod hned na dva druhy.

Iglú ze sněhových kvádrů

Na stavbu iglú je potřeba především hutný, udusaný sníh. Čerstvě nasněžený je potřeba ušlapat pomocí bot, lyží nebo sněžnic. Vyznačte si na vybraném místě (ideálně ve stínu) kruh s poloměrem kolem dvou metrů. Ideální velikost kvádrů pro stavbu je zhruba 40 × 50 × 15 cm. Můžete je vyřezávat přímo z udusaného sněhu, případně, pokud není k dispozici dostatečně velká vrstva sněhu, udusávat sníh do bedničky, obdélníkového kbelíku nebo jiné příhodné formy. Sněhové kvádry stavte po obvodu kruhu do spirály – nezapomeňte nechat prostor na vchod do výšky cca tří nebo čtyř řad a položit v tomto místě dřevěné prkýnko nebo větve jako překlad. Při stavbě vchodu jsou dvě varianty – buď rovnou vynechávat cihly v místě budoucího vchodu, nebo sníh pod překladem později vyříznout. Sněhové cihly je od začátku potřeba pokládat mírně šikmo směrem dovnitř, aby bylo možné iglú zastřešit. Prostor mezi skládanými kvádry průběžně zaplňujte sněhem, aby neunikalo teplo. Na vrcholek iglú si ponechte co největší blok, protože jeho usazení je nejsložitější. 

796

Iglú nemusí být jen pro děti – jde o příjemnou zimní aktivitu, kterou zvládne i jednotlivec nebo samotný pár.

Jednoduché iglú z udusaného sněhu

Pokud vás neláká výroba sněhových cihel, menší iglú je možné vyrobit i bez forem – shromáždíme na určeném místě hromadu sněhu (můžeme ho nosit na lopatách, ale také v kolečku nebo využít plastové dětské boby) a průběžně ho proléváme vodou. Když jsme spokojeni s velikostí hromady, udusáme sníh lopatami do kopulovitého tvaru, pokropíme vodou a necháme zamrznout, nejlépe přes noc. Pak si vyznačíme vchodový otvor a začneme hloubit dutinu.

795

U tohoto typu iglú bude potřeba větší vchod, aby bylo možné pohodlně vyhrabat sníh zevnitř a vytvořit obytný prostor.

Jak na to, aby se v iglú neproměnil váš dům

Iglú je skvělé zpestření zimy, ale dlouhodobě by v něm chtěl bydlet asi málokdo. Okna vašeho domu ochrání před proměnou v iglú venkovní žaluzie nebo předokenní rolety  – když jsou zatažené, zabrání namrzání i navátí sněhových závějí na okna. Sníh a mráz pak zůstanou jen tam, kde nám dělají radost.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
6449 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
6449 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.