Hledat
Sezónní témata
10. srpna 2022

Relaxujte doma 1 část – relax na zahradě

Redakce
3
1851 přečtení
Relaxujte doma 1 část – relax na zahradě
Odpočinek je důležitou součástí duševní hygieny a pomáhá nám bránit se vyhoření i psychickým poruchám. Změna prostředí často funguje velmi dobře, z nejrůznějších důvodů však není vždy dostupná. Naučte se relaxovat doma, ve známém prostředí.

Zahradničení a hry s dětmi

K některým aktivitám je zahrada přímo určena. Zahradničení přitom není jen způsob, jak se levně zásobit čerstvým ovocem a zeleninou. Pro spoustu z nás jde i o oblíbený koníček a odpočinek. Chystáte se teprve začít? Zkuste některé z jednoduchých plodin vhodných pro začátečníky.

Na zahradě si můžete užít zábavu a odpočinek také s dětmi. Ať už v bazénu, při míčových a jiných venkovních hrách nebo v domečku na stromě. S tím souvisí i další možnost odpočinku na zahradě – kutilské vyrábění například různých zahradních konstrukcí.

Šinrin-joku – využití zeleně

Tajuplně znějící slovní spojení znamená japonsky „lesní koupel“. Blahodárné účinky pobytu v lese jsou vědecky potvrzené – když ale nemáte na dosah les, částečně ho nahradí i vlastní zahrada. Především tehdy, pokud na ní máte stromy a nejde vyloženě o malý plácek za domem, který přejdete na několik kroků. Najděte si místo, odkud nevidíte na ostatní domy a ulice, zujte si boty a procházejte se po trávě bosí. Zhluboka dýchejte a můžete kmeny stromů také objímat.

Oslavy a návštěvy přátel

Velká pergola, v ní venkovní kuchyně a prostorné posezení pro spoustu přátel. Uspořádejte zahradní party nebo zkrátka jen každý víkend „otevřenou zahradu“ pro rodinu a kamarády. Využijte teplého počasí, dokud to jde.

Čtení pod pergolou, káva pod stromem nebo opalování na lehátku

Klasické způsoby relaxace, které napadnou asi každého. Časopis nebo knížku si vychutnáte v pergole, která vám umožní zastínit sluníčko pomocí naklopení horních lamel nebo i z boku s využitím dodatečných screenových rolet. Velkým pomocníkem pro relaxaci je zahradní lehátko, které si poponesete, kam je potřeba. A většina z nás se asi shodne, že není nad kávu vypitou pod vlastní jabloní nebo ořešákem!

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1851 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1851 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.