Hledat
Sezónní témata
14. října 2022

Relaxace doma 2 – meditace v ložnici

Redakce
3
2040 přečtení
Relaxace doma 2 – meditace v ložnici
Ložnice je prostor jako stvořený pro meditaci. Musíte v ní ale vytvořit adekvátní a příjemné prostředí. Mezi hlavní výhody patří, že se nemusíte bát usnout!

Spánková, ale i běžná meditace

Mezi druhy meditace, pro které je ložnice jako stvořená, patří zejména spánková meditace. Do ní spadají jak samotné meditační techniky, tak i metody spánkové hygieny.

Spánková hygiena:

  • choďte si lehnout každý den ve stejnou dobu
  • dobře vyvětrejte a najděte si vhodnou teplotu na spaní – ideální je v rozmezí 15–18 °C
  • zaveďte spánkové rutiny (např. teplá sprcha nebo koupel, pomalé protahovací cvičení, poslech hudby, čtení knihy)
  • minimálně 30 minut před spaním nepoužívejte žádná elektronická zařízení s displejem, nebo si alespoň nasaďte brýle s filtrem modrého světla
  • nenabíjejte telefon v ložnici – pořiďte si klasický budík
  • dbejte na výběr vhodného pyžama nebo noční košile. Ideální jsou přírodní materiály, které vás v zimě zahřejí a v létě příjemně ochladí, například bio bavlna, len, merino vlna či bambus.

Meditační techniky: soustředění na dech, vizualizace či autogenní trénink

Pravděpodobně nejznámější a nejjednodušší meditační technikou je koncentrace na vlastní dech. Vědomé dýchání vede ke zklidnění, zpomalení srdečního tepu a snížení produkce stresových hormonů. Princip je velmi snadný: v pohodlné pozici, ať už vsedě nebo vleže, pomalu nabírat vzduch nejprve do břicha, pak do hrudníku a následně do oblasti pod klíčními kostmi. Dech můžeme i nějakou dobu zadržet a pak v opačném pořadí vydechovat, břicho naposledy. Komu je to příjemné, může doprovázet jednotlivé dechové fáze počítáním, ale není to nutné.

Při vizualizaci se zase snažíme co nejlépe a nejživěji si představit určité místo nebo krajinu. Je možné vizuální představivost doplňovat sluchovými vjemy (zvuky přírody, relaxační hudba) nebo vůní oblíbených svíček, zápalných tyčinek či éterických olejů.

Autogenní trénink spočívá v kontrole napětí a uvolnění jednotlivých svalových skupin vašeho těla. Prvním cvičením je obvykle navozování pocitu tíhy ve všech končetinách s výjimkou hlavy, do které si naopak promítáme lehkost. Potom, co si přestanete sugerovat pocit tíhy, přichází uvolnění všech svalů a celého těla.

Vhodné světlo

Ke spánkové meditaci je vhodné tlumené, rozptýlené světlo, které zajistí například plisse žaluzie, látkové rolety nebo japonské stěny. Pokud je hlavním účelem meditace klidný a hluboký spánek, pomůže vám úplné zatemnění poskytované předokenními roletami. Tato možnost je ostatně užitečná i tehdy, když si chcete dopřát odpolední osvěžující „šlofíček“.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2040 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2040 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.