Hledat
Sezónní témata
21. prosince 2022

Relaxace doma 3: minimalismus a předvánoční úklid

Redakce
4
1366 přečtení
Relaxace doma 3: minimalismus a předvánoční úklid
Minimalismus s úklidem velmi úzce souvisí. Pokud máte moc věcí, bude dokonalý úklid vždy extrémně obtížný, ne-li nemožný. Předvánoční úklid si nejlépe usnadníte tak, že se zbavíte přebytečných věcí.

Minimalismus: mám jen to, co potřebuji

Před Vánoci není čas na hloubkový průzkum bytu a vyřazování nepotřebných věcí. Pokud se ale minimalismu věnujete dlouhodobě, bude vám doma jednak příjemněji, jednak bude předvánoční úklid o hodně jednodušší. Pro minimalisty může být i vánoční úklid relaxací – nezabere příliš času a  rychle jsou vidět výsledky. Pak stačí řídit se naším návodem a během týdne až dvou máte po částech sváteční úklid hotový.

Při uklízení si pusťte vánoční písničky nebo nějaký zajímavý podcast.

Jak nemít příliš mnoho věcí

Generace našich prarodičů a často ještě i rodičů schraňovaly obvykle téměř vše. Jakýkoli předmět se mohl hodit, ve sklepích a na půdách bylo spousta místa, zatímco různé nástroje a hračky byly vzácné, nebyly na ně peníze a vyplatilo se je schovávat, i když třeba aktuálně nebyly potřeba. Dnes žijeme v úplně opačné situaci: většina věcí je snadno dostupná, zatímco místa v našich bytech se nedostává. Proto je potřeba nemilosrdně třídit a zbavovat se nepotřebných věcí, i když při pomyšlení na odkaz našich shánčlivých babiček vnitřně trpíme.

Je ale možné žít minimalisticky a zároveň neplýtvat. Prvním krokem je vždy zamyšlení, zda danou věc potřebujeme. Je nutné ji pořizovat? A pokud ano, nestačí si ji vypůjčit? Nebo nemůžu místo toho použít něco, co už mám? V případě, že už si novou věc pořídíte, využívejte ji opakovaně, půjčujte ostatním a když doslouží, nezapomeňte ji zodpovědně vytřídit a zrecyklovat.

Vánoce pro minimalisty

Podobné principy můžete využít i při vánočních oslavách. Místo jednorázových dekorací raději pořiďte znovuvyužitelné ozdoby, pečlivě naplánujte množství jídla, ať ho nevyhazujete a dohodněte se s ostatními na darování symbolických dárků, služeb nebo zážitků.

Blížící se konec roku svádí ke snaze „dotáhnout“ co nejvíc projektů, ať už v práci, v soukromém životě nebo v domácnosti. Přitom asi neexistuje horší období: svátky, na které je potřeba se připravit, se spojují s respiračními chorobami a celkovou zpomaleností organismu související se začátkem zimy. Raději se předem připravte na to, že nestihnete ani polovinu toho, co máte v plánu. Stanovte si priority – jsou to pro vás spíš umytá okna, pět dárků pro každého nebo napečené cukroví na dětské besídky? – a snažte se najít v předvánočním shonu každý den aspoň chvilku příjemného odpočinku, ať už to budou koledy do sluchátek cestou na autobus, kousek čerstvě upečeného cukroví k snídani nebo svařák před spaním.

Přejeme vám krásné svátky!

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1366 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1366 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.