Hledat
Sezónní témata
31. května 2023

Relaxace doma – odplavte starosti ve vaně

Redakce
3
1019 přečtení
Relaxace doma – odplavte starosti ve vaně
Vana nebo i sprcha je pro spoustu z nás synonymem relaxace. Teplá voda odplavuje starosti a pomáhá nám se uvolnit. Jak nejlépe relaxovat v koupelně?

Koupel všemi smysly

Péče o sebe je základem psychického i fyzického zdraví a bez pravidelného odpočinku nemůžete čekat, že dlouhodobě vydržíte fit. Relaxace v prostředí vlastní koupelny se nabízí: napuštěná vana k odpočinku přímo svádí. Při odpočívání ve vaně můžete zapojit všechny smysly:

  • Hmat. Přidejte do vany pěnu nebo šumivou kouli, hrajte si s ní a sledujte její proměnlivé textury. Kůží vnímáme i teplotu vody: měla by být teplá, ale ne nepříjemně horká. Když je vedro, může přinést příjemnou pohodu i chladnější lázeň. A pokud máte ve vaně nebo na sprchové hlavici masážní trysky, můžete si pohrát i s intenzitou vodního proudu.
  • Čich. Zaměstnat nos můžete prostřednictvím voňavých solí do koupele, dalších koupelových přípravků, ale i vonných svíček, aromalamp nebo difuzérů. Vyberte si vůni, která se vám líbí, nebo zvolte podle jejích vlastností: levandule nebo meduňka uklidní, santal a pačuli povzbuzuje, citron nebo bazalka pomáhají od bolesti hlavy…
  • Chuť. Připravte si do vany občerstvení, ideálně něco, u čeho nevadí, kdyby náhodou spadlo do vody. Ideální je třeba ovoce, společnou lázeň ve dvou si pak můžete zpestřit třeba i skleničkou sektu.
  • Sluch. K příjemné koupeli je ideální pustit si relaxační hudbu. Pokud ale chcete místo úplného vypnutí trochu zaměstnat hlavu, zkuste poslouchat podcasty nebo audioknihy.
  • Zrak. Knížky v koupelně navlhnou, ale časopis si do vany klidně vezměte. Po vizuální stránce můžete podpořit odpočinek příjemným prostředím v koupelně, například sladěním obkladů, textilií a doplňků.

Meditace a hluboké dýchání

Čas ve vaně můžete využít i k meditaci nebo dechovým cvičením. Zavřete oči, soustřeďte se na svůj dech a pomalu, zhluboka vdechujte a vydechujte. S každým výdechem si představujte, jak se z vašeho těla odplavuje veškeré napětí a stres. Výhodou meditace ve vaně je, že máte dopředu zajištěné vhodné a nerušené prostředí, vyhradíte si čas a teplá voda vás pomůže uvolnit i fyzicky.

Okno v koupelně

Máte v koupelně okno? Denní světlo zpříjemňuje například čtení ve vaně, usnadňuje líčení a díky možnosti větrání brání vzniku plísní. I okno v koupelně je ale potřeba vhodně zastínit. O stínění do koupelny jsme už psali. Obecně je kvůli vlhku v koupelně nejvhodnější využít venkovní stínění, v rámci regulace světla nejlépe venkovní žaluzie. Ale i pokud chcete vnitřní stínění, není nic ztraceno. Na koupelnové okno můžete použít vnitřní horizontální žaluzie, elegantní plisse nebo rolety den a noc, které vám poskytnou soukromí při koupání za tmy.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1019 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1019 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.