Hledat
Sezónní témata
20. května 2021

Tipy pro kvalitní spánek: tma, rituály i vhodné prostředí

Redakce
2
3098 přečtení
Tipy pro kvalitní spánek: tma, rituály i vhodné prostředí

Množství a kvalita spánku ovlivňuje celý náš život – od pracovní výkonnosti po fyzické zdraví a psychickou pohodu. Co můžeme udělat, abychom spali co nejlépe?

Dokonalá tma

Ačkoli spánku škodí především modré světlo z obrazovek elektronických zařízení, platí, že čím dokonalejší zatemnění, tím lépe se spí. Ideálně byste neměli být po zatemnění schopní vidět svou vlastní ruku před obličejem. Velmi dobré úrovně zastínění lze dosáhnout pomocí předokenních rolet nebo některých tvarů venkovních žaluzií. Variantu blackout mají i interiérové screenové rolety.

Vyhněte se kofeinu i alkoholu

Není žádné překvapení, že se vám po večerní kávě pravděpodobně nebude usínat dobře. Totéž ale platí i pro šálek čaje, colu nebo energetické nápoje – vyhněte se jim pokud možno už v průběhu odpoledne. Před spaním vás zbytečně nabudí také tabákové výrobky. A pozor – přestože jste možná zvyklí dávat si „šláftruňk“, tedy skleničku na usnutí, kvalitu spánku negativně ovlivňuje i alkohol.

Denní režim – choďte spát vždy ve stejnou dobu

Nejkvalitnější spánek je co nejpravidelnější – jak z hlediska uléhání, tak i vstávání. Správně byste měli chodit spát i vstávat každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendu. Dobré usínání podpoří pohyb na sluníčku přes den: pomůže ke zdravé únavě organismu a také lépe sladit biorytmy s cyklem světla a tmy. Náš přirozený denní rytmus je o něco delší než pozemský den – při pobytu člověka v naprosté tmě se nastaví v průměru asi na 24 a čtvrt hodiny. Organismus počítá s každodenním „seřizováním“ právě podle slunečního svitu. 

861

Místo budíku si nastavte upozornění, kdy máte jít spát, abyste byli dostatečně vyspalí ve všední dny i o víkendu.

Moc pozdě před spaním také nejezte a necvičte. Menší zdřímnutí přes den by nemělo vadit, dávejte ale pozor, abyste neusnuli po třetí hodině odpoledne.

Za žádných okolností nepodceňujte výběr kvalitní matrace. Zdravý spánek podpoříte správnou matrací, ale také přikrývkami a polštáři z příjemných materiálů. S usínáním vám pomohou matrace napuštěné bylinnými esencemi.

Rituály před spaním

Během posledních několika hodin před spaním byste se měli věnovat uklidňujícím činnostem, ideálně čtení nebo poslechu hudby (televize, telefon a počítač naopak mohou nástup spánku komplikovat). Vhodná je také horká koupel, která obvykle navodí pocit ospalosti. Ložnici nezapomeňte důkladně vyvětrat a udržovat v ní spíše nižší teplotu

862

Pokud nemůžete usnout déle než dvacet minut, neležte v posteli. Vstaňte a věnujte se nějaké uklidňující činnosti, dokud nepocítíte nástup ospalosti, aby si váš mozek nespojil ležení v posteli s bdělostí a úzkostí z nespavosti.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3098 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
3098 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.