Hledat
Sezónní témata
24. dubna 2020

Tipy pro karanténu: jak zabavit děti na zahradě, balkoně nebo na terase?

Redakce
3
4266 přečtení
Tipy pro karanténu: jak zabavit děti na zahradě, balkoně nebo na terase?

Karanténa pokračuje a ještě zhruba měsíc pro většinu z nás pokračovat bude. Zatímco část z nás může využít volného času třeba k přesazování pokojových rostlin, pro rodiče to znamená ještě několik týdnů snahy o zvládnutí nemožného. Zkoušet zvládat nápor pracovních úkolů, povinností v domácnosti a nutnosti zabavit, případně dohlížet na školní výuku svých dětí.

Snažili jsme se vám pomoci s nápady na zabavení dětí doma nebo recepty, při kterých přiložit ruku k dílu. Sluníčko ale nabírá na síle a ze všeho nejpříjemnější je být venku. Využijte proto zahradu, terasu nebo alespoň balkon: přinášíme vám pár námětů, jak zabavit děti na čerstvém vzduchu a přitom stále doma.

Zahradní ráj: míčové hry, přírodní prolézačky i pěstování vlastní zeleniny

Nejširší spektrum činností, které mohou děti venku podnikat, nabízí samozřejmě zahrada. Nemusí na ní zrovna být rozsáhlá dřevěná herní soustava ani domeček na stromě – děti ocení skrýše v keřích, různé prolézačky nebo stan, klidně improvizovaně vyrobený z deky přehozené přes větev. Pokud ještě nemáte pískoviště, zapřemýšlejte o jeho založení. Z větších herních prvků je oblíbenou stálicí houpačka, starší děti by mohl potěšit basketbalový koš na zeď.

629

Jestli je vás doma víc, zvažte na zahradu klidně i fotbalové branky nebo síť na plážový volejbal. U dětí také boduje trampolína, zde je ale na místě velmi dobře hlídat její zabezpečení.

Ratolesti se zájmem o zahradničení neváhejte zapojit do zahradních prací: z vlastnoručně vypěstované zeleniny budou mít větší radost i na talíři. Inspiraci, co dělat na přelomu dubna a května na zahradě, najdete v našem loňském článku. Mimo jiné si ještě pořád můžete zasadit jarní druhy česneku, a to i do truhlíku.

Vyřádění na terase: venkovní kuchyňka, bazének a házení na cíl

Většinu dětí baví hry na vaření a přípravu jídla. Dětská kuchyňka přitom v pokojíčku zabírá obvykle docela dost místa, nabízí se tedy spojit příjemné s užitečným a přestěhovat ji na terasu. Jestli kuchyňku nemáte (nebo vám jí je líto), můžete pro tento účel nějakou provizorní vyrobit například ze starého nábytku. V kuchyňce může být buď hrací plastové, nebo vyřazené opravdové nádobí. A pokud jsou už na imaginární kuchtění vaši školáci velcí? I v takovém případě spojení terasy a jídla zafunguje – dovolte jim vzít si tam piknikovou deku a dopřát si oběd nebo svačinu venku. Příjemně to oživí každodenní rutinu.

Na větší terasu se vejde třeba i klouzačka, malý plastový domeček nebo stojan s houpací sítí, kterou budou moci kromě dětí využívat i dospělí.

Když se ještě trochu oteplí, nepochybně zaboduje nafukovací bazének. I při teplotách kolem dvacítky se ale dá hrát s vodou – stříkat stříkacími pistolemi, malovat chodníkovými křídami na dlažbu a výtvory pak mazat poléváním, možností je spousta. Na terase nejsou příliš praktické hry s míčem; je jen otázka času, kdy se zakutálí ke spodním sousedům. Pokud si ale postavíte někam ke zdi terč s bodci na házení kroužků, užijete si házení na cíl beze strachu o míče a balonky.

I ten nejmenší balkon: venkovní tabule, bublifuk nebo kinetický písek

Počítáte na balkoně nejen každý metr, ale i každý decimetr čtvereční? Malování křídou na tabuli má venku možná ještě větší kouzlo než v pokojíčku – a my rodiče oceníme, že nemusíme řešit prášící křídy uvnitř bytu. Na malé balkony můžete také přenést minipískoviště (neboli hrací podložku se zvýšenými okraji) na kinetický písek. Díky zmenšeným formičkám si s ním děti vyhrají i na ploše velikosti pečicího plechu. A i na balkon, kam si sotva stoupnete, se vejde dítě s bublifukem – a vsaďte se, že tam vydrží dlouho!

628

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4266 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
4266 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.