Hledat
Dům a zahrada
4. prosince 2018

Zimní péče o vaši zahradu

Redakce
5
2434 přečtení
Zimní péče o vaši zahradu

S příchodem zimy končí období intenzivního zahradničení a většina práce se pověsí na hřebík. Správní zahrádkáři ale nepolevují ani v chladném období. Vědí totiž, že díky pravidelné údržbě bude zahrada zářit i uprostřed omšelé a šedivé zimy. Krásnou zahradu v v zimě můžete mít také a nemusíte být profesionální zahrádkáři. Jak na to?

Stromy a rostliny chraňte před mrazem

Během prosince dbejte na to, abyste citlivé rostliny dostatečně ochránili před chladem a promrznutím. Pokud nenapadne sníh, který slouží jako přirozená tepelná izolace rostlinek, použijte chvojí, slámu nebo suché listí jako ochranu před promrznutím. 

Co se týče stromů, hlídejte, aby jejich větve nezatížilo příliš velké množství sněhu, které by je mohlo polámat. Sníh průběžně oklepávejte a to zvláště z mladých stromků. Pokud pěstujete křehké keře, které by sníh mohl poničit, zakryjte je stříškou. 

U stálezelených dřevin mějte na paměti, že potřebují více vody, a to i během zimních měsíců. Dokud ještě není zmrzlá půda, můžete je zalévat, a tak je ochránit před suchem. Jako optimální množství na jednu dřevinu se uvádí 10 litrů vody. 

101

Jak na péči o zeleninu?

Zatímco většinu zeleniny sklízíme už na podzim a ukládáme ji na bezpečné místo, některé druhy zeleniny jsou mrazuvzdorné a lze je pěstovat i během zimních měsíců. Mezi takové druhy patří křen, chřest, petržel, pastinák, růžičková kapusta, kadeřávek a také samozřejmě cibuloviny. 

I u takto otužilé zeleniny platí, že je třeba chránit ji před mrazem. Obvykle si vystačíte se sněhem, avšak v posledních letech se setkáváme s čím dál menší sněhovou nadílkou. K izolaci můžete použít opět suché listy, větve nebo slámu. Rostlinám můžeme přidat také více kompostu nebo zeminy.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2434 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2434 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.