Hledat
Dům a zahrada
25. července 2022

Léto na zahrádce: práce i odpočinek

Redakce
3
1505 přečtení
Léto na zahrádce: práce i odpočinek
Léto budiž pochváleno. Světlo dlouho do večera, teploty lákající k opalování na lehátku nebo svlažení v bazénu a bohatá sklizeň z ovocné a zeleninové zahrady. Na co bychom v letních měsících neměli na zahrádce zapomenout – a jakou relaxaci si naopak nenechat ujít?

Letní zahradní práce

Sklizeň. Každý, kdo v létě vkročí do zahrady, najde na každém kroku nějaké plody. Sklizeň a zpracování úrody je odměnou za naše celoroční snažení, ale nemůžeme podcenit ani čas, který jí musíme věnovat. Jinak ovoce a zelenina zbytečně shnijí na záhonech nebo na větvích. Více si můžete přečíst v článku o červencové nebo srpnové péči o zahrádku.

Nevíte si rady, jak zpracovat přebytky úrody? Připravili jsme pro vás obsáhlý článek.

Během srpna se vybavte nůžkami a zastřihněte ovocné stromy a keře, prořežte maliník a příliš rozrostlé větve hrušní a jabloní podepřete, aby je dozrávající úroda nepřetížila a nepolámala. Ostříhejte i živý plot. Opatrně se sekáním trávy – přes léto nesekejte na menší výšku než zhruba 3–4 cm. Kratší tráva by v letních vedrech mohla snadněji uschnout.

Naučte se odpočívat

Správná zahrada by měla zahrnovat aspoň část prostoru určeného pro odpočinek a společenské setkávání. V jakém poměru to bude, záleží na každém majiteli – někdo relaxuje i při okopávání záhonů, jiný si přeje zahradu čistě odpočinkovou. Alespoň malé posezení by ale nemělo chybět.

V létě můžete na zahradě trávit většinu dne, pokud ji k tomu aspoň trochu uzpůsobíte. Na zahradě se dá vařit, sprchovat se, pracovat, odpočívat a v teplých nocích dokonce i spát.

Ideální přístřeší pro odpolední spánek na čerstvém vzduchu, čtení knížek u kávy nebo popovídání se sousedy na zahradě poskytne pergola. Může sousedit s domem nebo stát uprostřed zahrady, moderní bioklimatické hliníkové pergoly navíc nabídnou úplné zaklopení lamel a ochranu před deštěm, nebo nezávislé naklápění lamel v několika oddělených sekcích střechy pergoly.

Pokud je ještě nemáte, pořiďte si pro venkovní odpočinek polohovatelná lehátka. Jsou ideální na čtení, opalování i prostou relaxaci. Ještě příjemnější pocit nabídne houpací síť.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1505 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1505 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.