Hledat
Dům a zahrada
20. září 2018

Připravte si bylinky na zimu

Redakce
5 min
3595 přečtení
Připravte si bylinky na zimu

Už jste sklidili pracně vypěstované ovoce, ale stále nevíte, co si počít s bylinkami? Poradíme vám, jak je připravit na zimu.

Dvouletky přesaďte do květináče

Méně odolné bylinky by mrazům těžko odolávaly, proto je přesaďte ze záhonu do květináče. Jedná se o bylinky jako např. bazalka, oregano, rozmarýn nebo citrónová tráva. Během zimy květináče přemístěte na světlé místo a bylinkám dopřejte teplotu okolo 10 až 20 stupňů. A jak často bylinky zalévat? Obecně platí, že čím chladnější místnost, tím méně byste měli bylinky zalévat, a naopak. Při klasické pokojové teplotě bylinky zalévejte jednou za týden. Před každým zaléváním se ujistěte, že jste nechali zeminu důkladně proschnout.

Nejlepším místem pro přezimování bylinek je bezesporu zimní zahrada. Využít ale můžete i okenní parapet, orientovaný na jih či východ. V květináči na teplém místě se bylinkám bude dařit, a tak vydrží krásně čerstvé až do jara.

4

Trvalky mohou zůstat v záhoně

Dalším druhem bylinek jsou trvalky, které pocházejí z oblasti mírného pásu, a tak zvládají zimní období přečkat bez výraznější újmy. Mezi trvalky obvykle patří:

  • Petržel
  • Pažitka
  • Tymián
  • Libeček
  • Meduňka

Takové bylinky můžete přes zimu nechat v záhoně. Nezapomeňte je ale chránit před mrazem - přikryjte je jehličnatými větvemi a mulčovací kůrou, která bylinkám dodá potřebnou vlhkost.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
3595 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3595 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.