Hledat
Dům a zahrada
20. ledna 2020

Leden za zahradě. Potřebuje zahrádka naši péči i v zimě?

Redakce
2
3153 přečtení
Leden za zahradě. Potřebuje zahrádka naši péči i v zimě?

I když toho v lednu příliš neroste, zahrádkář má program po celý rok. Na co v lednu nezapomenout, aby vám zahrada poděkovala?

Izolujeme záhony od mrazu

Nadbytek sněhu může polámat větve stromů, proto ho z nich setřeseme. Sníh je ale naším spojencem v boji proti mrazu – když napadne, přihrňte ho na záhony a ke kořenům stromů, pomůže je ochránit před vyschnutím a promrznutím. Pokud mrzne, ale nesněží, můžete záhony izolovat netkanou textilií, senem nebo chvojím, třeba i z odstrojeného vánočního stromečku. Bezmrazé zimy nejsou žádnou výhrou – do jara pak přežije větší množství parazitů, například slimáků.

Sklízíme mrazuvzdornou zeleninu

V lednu lze sklízet odolnou zeleninu, například hlávkovou a růžičkovou kapustu, pór nebo kadeřávek. Na záhonech vydrží dlouhou dobu, jen při silných mrazech je vhodné ji překrýt chvojím nebo netkanou textilií.

Snažte se v mrazech nechodit přes trávník – mohou se polámat a poškodit stébla.

Vyséváme rané odrůdy

Je potřeba začít myslet na budoucí úrodu – zhruba od druhé poloviny měsíce lze začít s výsevem raného salátu, květáku nebo celeru do truhlíků. Semena necháme vyklíčit na světlém místě při teplotě mezi 17 a 22 °C. Předpěstováváme i lobelky, begonie nebo petunie – muškáty už by v truhlících měly být od prosince. Také je vhodná doba vypravit se do obchodu nakoupit semena pro pozdější setí. 

Pokud není sníh, nezapomínáme zahradu zalévat – aspoň mírně, kolem poledne, aby se voda stihla do večerního přituhnutí vsáknout.

Tvarujeme a prořezáváme dřeviny

Leden se hodí pro odstraňování suchých nebo nevhodně rostoucích větví stromů. Sestříháme a omlazujeme i keře a živé ploty, odstraňujeme plané výhony a zbytky plodů. Ovocné stromy zbavíme borky – odumřelé kůry, kde se množí houby a škůdci. V případě, že se nám na zahradu může dostat zvěř, obalíme kmeny stromů pletivem nebo speciálními zahradnickými spirálkami proti okusu. Rány již okousaných stromů zacelíme štěpařským voskem.

Kontrolujeme náčiní a nářadí

Před jarní sezónou je vhodné zkontrolovat zahradnické náčiní – poškozené opravit nebo vyhodit a dokoupit, co potřebujeme. Nůžky, kosy a podobné náčiní budou potřebovat nabrousit, všechno nářadí pak důkladně vyčistit. Péči dopřejeme i sekačce, vyčistíme ji a doplníme olej.

Nezapomínejte na ptáčky a v zimě jim nasypte do krmítka – nejvhodnější jsou slunečnicová semínka, drcené vlašské ořechy, případně i jablka nebo zavěšený kousek hovězího loje.

583

Plánujeme letní sezónu

Období vegetačního klidu je ideální příležitostí naplánovat, co chceme na zahradě zařídit a vylepšit.  Ať už jde o sázení nových ovocných stromů a keřů, plán využití záhonů nebo užitkové stavby, od skleníku a zahradního domku po bazén nebo pergolu pro příjemné letní posezení. Zkrátíme a zpříjemníme si tak těšení na léto. Četli jste náš článek o pěti věcech, které by neměly na vaší zahradě chybět?

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3153 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
3153 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.