Hledat
Dům a zahrada
23. září 2019

Září v užitkové zahradě

Redakce
5
2083 přečtení
Září v užitkové zahradě

Vegetační období se blíží ke konci a na nás je sklidit podzimní úrodu a postarat se o zahradu, než ji sežehnou první zimní mrazíky.

Sklizeň ovoce a zeleniny

V září sklízíme především sladké ovoce: jablka, hrušky a švestky, ale také hroznové víno, ostružiny, pozdní broskve nebo druhou sklizeň dvakrát plodících jahod. Začátkem měsíce dozrávají lískové, koncem září přijde čas i na vlašské ořechy. Sklízíme červenou řepu, ředkvičky a fazolové lusky, kterým by mohl mráz ublížit. Před prvními mrazy je také potřeba očesat úrodu paprik a rajčat – plně dorostlé, ale ještě zelené plody necháme v teple dozrát. Na konci měsíce nastane doba na sklizeň pozdní kořenové zeleniny. Také je čas vykopat brambory k zimnímu uskladnění.

508

Foto: Monika Stawowy

Co ještě zasadit v září

Zasaďte si pro první jarní sklizeň:

  • špenát
  • polníček
  • ozimý salát
  • kerblík
  • kopr
  • petržel kadeřavou i kořenovou

Rychle rostoucí rané odrůdy salátu stihnete ještě letos: vysaďte je do pařeniště nebo fóliovníku a můžete je sklízet až do Vánoc. Ovocné stromy a keře se sázejí až v říjnu, je ale možné si předem vykopat jámy: zvětrání okolní půdy bude sazenicím prospívat. Od konce září do poloviny listopadu můžeme do hloubky 8 cm vysazovat česnek, který je potřeba předem namořit proti škůdcům. Zakládáme také nové jahodníky.

505

Foto: Monika Grabowska

Jak zazimovat zahradu

Koncem září je na čase začít snižovat zálivku a na sklizené záhony zarývat hnůj, případně do nich zaorat zbytky rostlin jako tzv. zelené hnojení. Vypleté a neosazené záhony ochrání pokrytí mulčovací kůrou. Teplomilné rostliny (rajčata, papriky nebo tykvovitou zeleninu) lze před mrazy chránit netkanou textilií. Trávník před zimou posekáme a pohnojíme podzimním travním hnojivem, před zimou je také vhodné ho provzdušnit vertikutací.

506

Foto: Shelley Pauls

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2083 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2083 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.